Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

Oorlog in Oekraïne eist meer slachtoffers

Het aantal dodelijke slachtoffers en gewonden door de oorlog in het oosten van Oekraïne, is in de afgelopen maanden gestegen. Dat blijkt uit een VN-rapport dat dinsdag 13 juni gepubliceerd is.

woensdag 14 juni 2017 18:53
Spread the love

Vechtende partijen in het oosten van Oekraïne hebben herhaaldelijk afspraken over een staakt-het-vuren geschonden en lieten vijandigheden escaleren, terwijl de oorlog inmiddels zijn vierde jaar is ingegaan.

In het rapport is gekeken naar de periode van 16 februari tot 15 mei 2017. De VN-waarnemingsmissie (HRMMU) constateerde in die periode 36 oorlogsgerelateerde burgerdoden en 157 gewonden, een toename van 48 procent vergeleken met de vorige rapportage over de periode van 16 november 2016 tot 15 februari 2017.

In de afgelopen drie maanden was er dagelijks sprake van gebruik van wapens. Aanvallen leidden tot schade aan kritieke infrastructuur, inclusief scholen, ziekenhuizen en waterfaciliteiten. Volgens de auteurs van het rapport zijn er serieuze zorgen over de veiligheid van de burgers. Nu de zomer nadert, stellen zij, is het risico op verdere escalatie groot, zoals dat ook in de afgelopen jaren gebeurde.

Wanhoop en onzekerheid

Vanaf het begin van het conflict in april 2014 tot 15 mei 2017, kwamen meer dan tienduizend mensen om, onder wie 2.777 burgers. Er vielen minstens 23.966 gewonden. Dat is een conservatieve schatting, gebaseerd op beschikbare data. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger.

Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht en intern ontheemd. Ongeveer 3 miljoen mensen zijn achtergebleven in het oorlogsgebied. Volgens de auteurs is onder deze mensen sprake van groeiende wanhoop en onzekerheid.

Zo zijn er onder meer problemen met de uitbetaling van pensioenen, lange wachttijden bij checkpoints en bedrijven die stilliggen als gevolg van de oorlog. Ook verbieden gewapende groepen humanitaire hulp aan mensen in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!