Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

Voorzitter Amnesty Turkije officieel in beschuldiging gesteld

De beslissing van de Turkse aanklager om Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije, gisterenavond in beschuldiging te stellen van “lidmaatschap van een terroristische organisatie” is een kaakslag voor gerechtigheid. Het illustreert de verschrikkelijke impact van de repressie door de Turkse autoriteiten na de mislukte couppoging in juli 2016.

maandag 12 juni 2017 17:06
Spread the love

Taner Kiliç is het jongste slachtoffer van de zuiveringsoperatie van de regering nadat hij dinsdagmorgen vroeg in Izmir samen met 22 andere advocaten werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de beweging van Fethullah Gülen. Gisterenavond werd hij voorgeleid en in beschuldiging gesteld van lidmaatschap van de “Fethullah Gülen Terrorist Organisation” en in voorhechtenis genomen in afwachting van zijn proces. Amnesty International vraagt zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Mensenrechtenverdediger

“Taner Kiliç is een overtuigde en gepassioneerde mensenrechtenverdediger. De aanklacht tegen hem is volledig ongegrond. Dat toont aan hoe willekeurig en verregaand de heksenjacht van de Turkse machthebbers is op mensen die als tegenstanders of critici worden beschouwd. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten en alle aanklachten tegen hem moeten worden geschrapt”, zegt Salil Shetty, de secretaris-generaal van Amnesty International.

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, reageert: “De aanhouding van Taner toont aan dat de Turkse overheid niet alleen de mensenrechten aan de kant schuift, maar dat ze haar pijlen ook richt op diegenen die mensenrechten verdedigen. We roepen iedereen die om mensenrechten geeft, in Turkije en in de rest van de wereld, op om zijn of haar stem te laten horen voor deze moedige man die nu een hoge prijs betaalt voor zijn mensenrechtenactivisme.”

Bylock-app

Het enige element dat de autoriteiten aandragen om Taner Kiliç in verband te brengen met de Gülen-beweging is het feit dat de app Bylock zou gevonden zijn op zijn telefoon in augustus 2014. Bylock is een app om veilig berichten te versturen. Volgens de autoriteiten wordt die gebruikt door leden van de zogenoemde “Fethullahist Terrorist Organization”.

Er is geen bewijs aangedragen om deze beschuldiging te onderbouwen. Taner Kiliç ontkent ooit Bylock te hebben gedownload. Hij had er zelfs nooit over gehoord, totdat erover werd bericht in het kader van de recente golf van arrestaties en vervolgingen in Turkije.

“Taner Kiliç is noch een supporter, noch een volgeling van de Fethullah Gülen-beweging en heeft zich zelfs al kritisch uitgelaten over de rol van die beweging in Turkije. Het enige bewijs dat aangedragen wordt is de zogezegde aanwezigheid van een beveiligde communicatie-app op zijn telefoon. Zelfs als dat waar zou zijn, is dat nog geen bewijs van een criminele daad. Er mag geen proces tegen hem worden gestart op basis van zo’n flinterdunne en ongegronde beschuldigingen,” zegt Wies De Graeve. “Amnesty International zal non-stop campagne voeren voor de vrijlating van Taner en we laten ons niet afschrikken om ons werk in en over Turkije verder te zetten.” 

Politie viel zijn huis binnen

Taner Kiliç is al bestuurslid van Amnesty International in Turkije sinds 2002. Op dinsdagochtend viel de politie zijn huis in Izmir binnen en voerde later ook een huiszoeking uit in zijn kantoor. Een aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd tegen hem en 22 andere advocaten, verwijzend naar een onderzoek tegen mensen die verdacht worden van lidmaatschap van de zogenoemde “Fethullah Gülen Terrorist Organization”.

De aanhouding van Taner Kiliç is internationaal reeds breed veroordeeld, onder meer door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, door de EU, door de Duitse mensenrechtencommissaris, door de Deense minister van Buitenlandse Zaken, en door een brede waaier aan mensenrechtenorganisaties in en buiten Turkije.

take down
the paywall
steun ons nu!