Kleine temperatuurstijging doet kans op hittegolven al verdubbelen

Een verhoging van de gemiddelde temperatuur met 0,5 graad Celsius in een halve eeuw was genoeg om de kans op dodelijke hittegevolgen in India te verdubbelen. Amerikaans onderzoek waarschuwt voor de implicaties daarvan voor de rest van de wereld.

vrijdag 9 juni 2017 16:38
Spread the love

De impact die een stijging met 0,5 graden al heeft, voorspelt weinig goeds voor de klimaatverandering van 2,2 tot 5,5 graden die voorspeld wordt voor de landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

“De impact van de klimaatverandering is geen verre bedreiging aan de horizon”, zegt Amir AghaKouchak, hoogleraar Milieu-ingenieurskunde aan de Universiteit van Californië – Irvine (UCI). “Het is realiteit, en het wordt nu al gevoeld over de hele wereld. Wat bijzonder alarmerend is, is dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld getroffen worden.”

Frequentie, intensiteit en duur

De wetenschappers gebruikten data van het Indiase Dienst voor Meteorologie om de frequentie, intensiteit en duur van hittegolven te analyseren tussen 1960 en 2009. Daaruit bleek dat, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur steeg van 27 tot 27,5 graden, de kans op dodelijke hittegolven steeg van 13 tot 32 procent. Dat is meer dan een verdubbeling.

De gevolgen daarvan zijn reëel: het aantal uitzonderlijk warme dagen – gemiddeld 7,3 in de onderzochte periode – piekte in 1998 met 18 met 1655 doden als gevolg, en 13 in 2003 met 1500 doden als gevolg van de hitte.

Wereldwijd

De gevolgen van de studie beperken zich niet tot India, en de wetenschappers benadrukken dat de studie een alarmsignaal moet zijn voor overheden en internationale organisaties om de weerbaarheid van kwetsbare regio’s te versterken.

“Gezien de kwantificeerbare impact van de klimaatverandering op India en andere groei- en ontwikkelingslanden in de komende decennia, zouden zowel rijke als arme landen hun inspanningen in de strijd tegen de klimaatverandering moeten opkrikken”, zegt Steven Davis, hoogleraar aan de UCI.

take down
the paywall
steun ons nu!