FairFin zoekt 3000 euro voor onderzoek naar ‘kleine’ banken

FairFin zoekt 3000 euro voor onderzoek naar ‘kleine’ banken

vrijdag 9 juni 2017 12:48
Spread the love

De BankWijzer website is vanaf haar lancering drie jaar geleden een groot succes: duizenden mensen raadplegen jaarlijks de duurzaamheidsscore van hun bank. Maar met deze populariteit kwamen ook vragen over de banken die niet in deze ranking zijn opgenomen. Hoe zit het met Crelan? Met Bank van de Post? Wat is Beobank voor beestje? Eigenlijk waren we daar zelf ook wel nieuwsgierig naar.

Daarom deden we vorig jaar met steun van onze donateurs aanvullend onderzoek naar tien financiële instellingen die buiten BankWijzer vallen. We beschouwden ze op basis van een eigen methodologie, die kijkt naar dienstverlening, duurzaamheidsbeleid, duurzame producten en mate van betrokkenheid bij de reële economie. De resultaten vonden weerslag in een rapport en in onze publicatie De Staat van de Banken, die we per post aan onze leden bezorgen.

Help FairFin de zomer door

De mannen achter dit bankenonderzoek waren Luc Weyn, al ruim dertig jaar werkzaam bij FairFin en de (destijds) pas afgestudeerde Wietse Frickel. Wietse werkte een maand bij FairFin voordat hij naar Zuid-Amerika trok. Hij bleef daar een jaar en komt in juli terug. Nu het team druk is met de update van de BankWijzer scores (lancering in juni!), het project ‘Huisarts Anneleen zkt. Duurzaam Pensioen’ en de Move Your Money Week, zouden we Wietse’s inzet goed kunnen gebruiken. Als hij in de zomer aan dit onderzoek kan werken, kunnen we begin september een tweede Staat van de Banken publiceren.

Zou Wietse dit zien zitten? We vragen het hem in Atlántida, Uruguay.

Wat heb je allemaal gedaan het afgelopen jaar?

Na het onderzoek kleine banken in 2016 heb ik een jaartje voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in Bolivia gewerkt. Als Junior maakte ik deel uit van het Programma PARC. Ik was verantwoordelijk voor de communicatie van het programma en het onderzoek van de ervaringen en resultaten van het programma. In Bolivia is er veel watertekort, en in samenwerking met de lokale gemeenschappen realiseerde de Belgische Ontwikkelingssamenwerking 60 irrigatieprojecten. Het was een fantastische ervaring om te zien welke impact deze investeringen juist hebben en hoe deze projecten in de praktijk worden uitgevoerd, welke problemen er bovenkomen en welke elementen cruciaal zijn voor het slagen van deze projecten. Nadien reisde ik een tijdje rond op de moto door Zuid-Amerika om nieuwe ervaringen op te doen. Zo werkte ik in een bioconstructie project in Chile,en leerde ik over permacultuur op een permacultuurboerderij in Uruguay.

Heb je gezien hoe de thema’s waar FairFin rond werkt impact hebben in het Zuiden?

Bolivia is een land van extremen en het was erg interessant om met eigen ogen te zien welke effecten de klimaatverandering heeft op lokale gemeenschappen in het Andesgebergte. Elke gemeenschap probeert op een eigen manier om te gaan met nieuwe uitdagingen – veranderende weerspatronen, extreme droogte, erosie – en een weg te zoeken tussen het behouden van tradities en om te gaan met de nieuwe realiteit. Jammer genoeg is klimaatverandering niet het enige probleem: Bolivia is rijk aan grondstoffen en de gevolgen van de grootschalige mijnbouw uitgevoerd door multinationals en gefinancierd met buitenlandse investeringen zijn desastreus voor het lokale leefmilieu.

Wat zijn je plannen nu je weer in België bent?

Ik wil me graag verder inzetten in de NGO-sector in België en hopelijk komen al deze ervaringen in het veld van pas.

Wat verwacht je van de update van het kleine bankenonderzoek?

Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van dit jaar. Hebben de banken eindelijk werk gemaakt van een ethisch investeringsbeleid? Welke premies werden er dit jaar uitgekeerd? Werden er nieuwe beleggingsproducten gelanceerd? Daarnaast zal het interessant zijn om te zien hoe de banken hun activiteiten dit jaar hebben gefinancierd en welke banken nog steeds kwetsbaar zijn. Uit het onderzoek van 2016 bleek dat Optima Bank erg kwetsbaar was (hoe kwetsbaar precies, zou enkele maanden later blijken, red.), zijn er andere banken die dezelfde weg opgaan?

Heb je zin om weer op het FairFin bureau te zitten?
Ik heb heel veel zin om opnieuw met de collega’s samen te werken, en kijk er erg naar uit te kunnen bijdragen aan het FairFin project!

Maar zover is het nog niet… Eerst moeten we zorgen voor de nodige funding. Vanuit onze subsidies (BankWijzer en het ministerie van Cultuur) hebben we geen budget om Wietse aan te nemen. Eén maand voltijds zou ons 3000 euro kosten. We hopen dit bijeen te krijgen via een oproep aan het publiek.

Vinden jullie het waardevol dat FairFin tien extra banken scoort op duurzaamheid? Steun ons dan voor 20 juni met een gift op rekening BE 10 5230 8038 6504 met de mededeling ‘Wietse’. Alle beetjes helpen! Voor giften vanaf 40 euro krijg je tot 45% van je gift terug via de belasting.

Welke bank nog?

Donateurs (maar ook alle anderen) krijgen inspraak in het onderzoek. Met het failliet van Optima is er ruimte voor tenminste één nieuwe bank.  De te onderzoeken banken op ons lijstje zijn momenteel: ABK Bank, Bank Van Breda, Crelan, Beobank, bank van de post, Record Bank, Banque CPH en Keytrade Bank. Welke bank mis jij op dit lijstje? Je mag jouw tip doorgeven aan marjon@fairfin.be

Alvast een heel dikke merci vanwege het FairFin team.

take down
the paywall
steun ons nu!