“Palestina wordt al honderd jaar onderdrukt”

“Palestina wordt al honderd jaar onderdrukt”

Lucas Catherine wenst een korte commentaar te geven op het artikel 'Vijftig jaar Israëlische bezetting' van Ludo De Brabander. De onderdrukking van Palestina is in feite al honderd jaar bezig.

dinsdag 6 juni 2017 16:23
Spread the love

Het is nu inderdaad vijftig jaar geleden dat het deel van Palestina dat in 1967 door de zionistische staat Israël werd veroverd nog steeds wordt bezet en gekoloniseerd. De bezetting en de kolonisatie daar is echter onderdeel van een project dat honderd jaar geleden officieel werd in gang gezet door de Britse koloniale macht en met name door Lord Balfour.

Wat na 1967 gebeurde is het logische gevolg van wat sinds 1917 in heel Palestina, en vanaf 1948 in dat deel van Palestina dat nu Israël heet gebeurde: kolonisatie op een racistische basis. Je kan de bezetting van de ‘Palestijnse gebieden’ maar aanklagen en bestrijden als je heel dit koloniale project bestrijdt en opkomt voor alle Palestijnen, ook zij die zijn moeten vluchten naar andere landen en zij die onder een apartheidsregime leven in Israël zelf.

Een actie tegen vijftig jaar bezetting mag niet resulteren in het onder de mat vegen van de rechten van de Palestijnen in Israël en van de vluchtelingen buiten de bezette gebieden. We moeten dit koloniale project in zijn geheel aanklagen en mogen niet vergeten dat Israël een staat is geboren uit kolonisatie, die nog altijd verder koloniseert ten nadele van alle Palestijnen, ook die binnen zijn eigen grenzen.

Het gaat hem dus niet alleen om die vijftig jaar, maar om die honderd jaar.

Van Lucas Catherine verschijnt eind zomer 2017 Palestina, een koloniale geschiedenis, een geactualiseerde en bijgewerkte uitgave van het boek Palestina, de laatste kolonie (2002)

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!