Solidariteit maakt het werk van de onderdrukkers lastiger, omdat het verschillende onderdrukte groepen sterker maakt door samen te werken aan hun verzet.
Hiervan zijn talloze voorbeelden in de geschiedenis en wij merken dit nu ook bij de situatie in de Rif in Marokko, een regio die bewoond is door één van de meerdere Amazigh-volkeren in Noord-Afrika. We zien dat buiten het Rifgebied vele andere Marokkanen hun solidariteit met de strijd van de Riffijnen uiten door demonstraties of met een simpele profielfoto of Facebook-status. Ver buiten Marokko geven allerlei andere groepen en volkeren ook een signaal dat zegt ‘Wij staan achter jullie’.
Het mooie aan solidariteit is dat het een wederzijdse steun bevordert. Het moedigt mensen aan om de strijd van andere onderdrukte groepen te verkennen en zo te leren over hoe verschillende situaties van onrecht met elkaar verbonden zijn. Wij hopen als Koerden en Imazighen dat de solidariteit tussen mensen van onze volkeren ook zo’n nodige verkenning aanmoedigt, omdat we merken dat er heel wat onbegrip en onwetendheid is over elkaars situatie. We merken onder meer dat de geschiedenis van het verzet van de Koerdische beweging voor veel Imazighen onbekend is. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld Imazighen die geen contradictie zien in hun steun voor Erdogan en zijn anti-Koerdische politiek en hun eigen strijd als een Amazigh afkomstig uit Marokko.
Er is een verschillende context, maar er zijn heel wat parallellen tussen de manieren waarop Koerden en Imazighen onderdrukt zijn. Wat de Imazighen in Marokko betreft is er een parallel in het neerkijken op de eigen taal en cultuur. Imazighen worden bijvoorbeeld net als de Koerden weggezet als ‘mensen van de bergen’, om te insinueren dat ze onderontwikkeld zouden zijn. Deze omschrijving is ook een middel om te doen alsof het om een minderheid in een afgelegen gebied gaat, terwijl Imazighen en Koerden in alle steden van Marokko en Turkije te vinden zijn.
Ondanks de verschillen zullen Imazighen die horen over de manier waarop Koerden onderdrukt worden zich gauw herkennen in hun situatie. Wat je voor jezelf niet wilt, wil je ook niet voor een ander. Dat is wat solidariteit betekent en dat is de boodschap die we hierbij samen geven aan mensen die onze afkomst of roots delen. Dit is ook onze boodschap aan andere groepen die in België en Nederland onderdrukt worden door racisme. Want we spreken ons niet enkel uit tegen Turks-nationalisme en Arabische suprematie, maar zullen ons ook blijven verzetten tegen witte suprematie in Europa.
We zullen ons blijven uitspreken tegen haat die gericht is jegens mensen van Turkse en Arabische afkomst en maken daarbij geen uitzondering voor mensen die zelf bijdragen aan onze specifieke onderdrukking als Koerden en Imazighen uit Turkije en Marokko of elders. Verzet tegen onrecht is iets wat serieus genomen moet worden en daarbij is opportunisme geen optie. We spreken als Imazighen en Koerden uit Nederland en België daarom ook onze steun en solidariteit uit voor het verzet van Imazighen in Marokko en Koerden in Turkije, zonder te eisen of te verwachten dat verzet tegen staatsgeweld geweldloos zou moeten zijn. Het zijn de mensen ter plekke die als eerste de gevolgen van de onderdrukking en het geweld voelen en ook het eerste recht hebben om te bepalen hoe ze een menswaardig bestaan kunnen afdwingen.
Versterk onze oproep voor solidariteit en uit je steun aan onze broeders en zusters in Marokko en Turkije op de voor jou mogelijke manieren en deel dit manifest.
Dit manifest wordt gesteund door activisten uit België en Nederland:
Hasna Ankal
Arzu Aslan
Btisam Akarkach (docent en socioloog)
Bedel Bayrak
Orhan Kilic (Navbel – Belgisch-Koerdische gemeenschapsorganisatie)
Ikram Chiddi
Khadija al Mourabit
Delil Agbaba
Miriyam Aouragh, onderzoeker aan Oxford Internet Institute
Alina Jabbari
Ramon Emmaneel, Solidariteitscomité voor Rojava
Meryem Kanmaz, onderzoeker
Cihan Ugural
Fatima El Mourabit
Ida Dequeecker
Saddie Choua
Mo Achahbar
Inge de Wit
Marjan Boelsma
André Kaïjim
Maarten Loopmans
Joost Vandommele
Tayfun Balç?k, historicus
Jasmien Khattab
Joke Kaviaar
Imazighen, Koerden en anderen die dit manifest mee willen ondertekenen mogen hun voornaam, naam en indien gewenst een korte omschrijving mailen naar protestinmarokko@gmail.com. (Handtekeningen kunnen tot eind juni toegevoegd worden.)