Tijd voor een Trumptax!

Tijd voor een Trumptax!

vrijdag 2 juni 2017 12:36
Spread the love

De Amerikaanse president Trump kondigde vandaag aan dat de VS het klimaatakkoord van Parijs opzeggen. NGO’s, Amerikaanse bedrijfsleiders, Europese politici en de wereldbevolking roeren zich. De klimaatverandering is bezig, niemand heeft het recht anderen in de miserie te duwen, klinkt het. Tijd om op te staan, denkt vzw Climaxi. Pay-back time via een Trumptax op wereldvlak voor Amerikaanse energieproducten. Het is nu aan de Europeanen om te tonen dat ze het menen.

De beslissing van Trump is bijzonder cynisch. Wereldwijd zitten méér en méér mensen in de miserie door de klimaatopwarming. Wetenschapers staan in de rij om de schadelijke effecten aan de beide poolkappen aan te tonen. Het gutst filmpjes van smeltende ijskappen op het internet. De voorbije jaren werden honderdduizenden mensen slachtoffer van deze opwarming: slachtoffers van grillige klimaatomstandigheden als overstromingen en extreme droogte.

Ook in West-Europa worden de tekenen zéér zichtbaar: de prijs van de Belgische garnaal gaat pijlsnel de hoogte in omdat die garnaal opschuift naar het Noorden. De volledige Spaanse tomatensector staat op verdwijnen binnen een paar jaar omdat er onvoldoende water voorhanden is om te blijven irrigeren. In het Zuiden van Europa wordt droogte een probleem bij de olijventeelt. Verandering staat voor onze deur en de roep om fossiele brandstoffen te laten voor wat ze zijn klinkt luider en luider. Europa is niet vrij van zonden.

Het akkoord van Parijs werd door Climaxi en anderen bekritiseerd omdat het niet ver genoeg ging en geen daadwerkelijke engagementen inhoudt. De uitvoering ervan gaat traag. Ook hier lijken politici moeilijk te beseffen hoe dringend een reactie nodig is. Grapjassen maken er zich vanaf met het idee dat we binnenkort in België wijn kunnen verbouwen, terwijl anderen zonder water of voedsel dreigen te komen staan. Over die ene cynicus zal de geschiedenis wel oordelen.

Climaxi vindt dat het nu aan de andere wereldleiders (ook de Europese) is om te tonen wat ze in hun mars hebben. Waarom zou de wereld nog ingaan op de eisen van een man die diezelfde wereld naar de verdoemenis helpt? Waarom zouden wij nog Amerikaanse energieproducten invoeren? Of onze militaire uitgaven laten stijgen? Tijd voor een Trumptax op o.m. Amerikaanse energieproducten. Het is nu tijd ook dat Europa zélf verder gaat dan het klimaatakkoord van Parijs. Tijd om de bestaande afspraken sterker te maken en er echt iets aan te doen. Europa moet niet kankeren, maar stappen zetten! 

take down
the paywall
steun ons nu!