44 vluchtelingen sterven van honger en dorst op weg naar Libië

Deze week vonden 44 vluchtelingen op weg naar Libië de dood omdat hun vervoersmiddel panne kreeg in de woestijn. Ze kwamen om van hitte en dorst. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is geschokt door het nieuws.

vrijdag 2 juni 2017 16:43
Spread the love

Onder de slachtoffers zijn ook verschillende vrouwen en kinderen. Van de groep die zich met een truck vanuit Niger naar Libië begaf, konden slechts zes mensen op tijd worden gered.

Geen water

De vrachtwagen zou het hebben begeven tussen de steden Agadez en Dirkou in de Sahara-woestijn in het noorden van Niger. De vluchtelingen werden blootgesteld aan extreem hoge temperaturen en zaten snel zonder water.

“Deze tragische doden zijn onderdeel van een groter geheel van uitbuiting door mensensmokkelaars die werkzaam zijn van de Middellandse zee tot in de Sahara”, zegt UNHCR in een verklaring.

UNHCR heeft recent een kantoor geopend in Agadez, de grootste stad van noordelijk Niger en gelegen in de woestijn. Het kantoor ligt aan een van de transitroutes en heeft als doel om vluchtelingen snel te kunnen helpen bij hun asielaanvraag.

Het kantoor werkt ook samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om mensen te waarschuwen over de gevaren van woestijntochten en reizen over zee. Sinds januari 2017 hebben ongeveer 17.000 migranten en vluchtelingen vanuit Niger Libië proberen te bereiken.

75 miljoen gezocht

De VN-vluchtelingenorganisatie zoekt 75,5 miljoen dollar om humanitaire hulp te bieden aan mensen in Libië, zowel intern ontheemden als vluchtelingen en asielzoekers.

De organisatie wil ook extra middelen vinden om in te zetten in Niger, Burkina Faso, Mali en Tsjaad om te helpen voorkomen dat dergelijke drama’s zoals dat in Niger zich nog voordoen.

“Met deze laatste tragedie in de Sahara-woestijn herhalen we onze oproep om alternatieven te voorzien zodat mensen die internationale bescherming nodig hebben, geen levensgevaarlijke tochten moeten ondernemen maar op een veilige manier Europa zouden kunnen bereiken”, zegt de organisatie.

UNHCR doet ook inspanningen om de hervestigingsmogelijkheden voor vluchtelingen uit te breiden om op die manier levens te redden.

take down
the paywall
steun ons nu!