Trump zegt foert tegen klimaatakkoord? Tijd voor sancties

Donderdagavond maakt Trump bekend of de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapt. Wat nu? Naomi Klein geeft een paar tips.

donderdag 1 juni 2017 17:36
Spread the love

Naomi Klein, schrijfster van  ‘This Changes Everything: Capitalism vs the Climate’ en een belangrijke stem in het klimaatdebat somt in een opiniestuk de opties op nu Trump aanstalten maakt om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Als je echt rijk bent, kan je je aansluiten bij de groeiende groep van miljardairs en multimiljonairs die een stuk grond kopen op plaatsen die het minst te maken zullen krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering.

Maar dat is monstrueus, schrijft Klein. “Monstrueus tegenover de inwoners van Sri Lanka waar de afgelopen dagen honderden mensen stierven door overstromingen en modderstromen. Monstrueus ook tegenover de inwoners van India en Pakistan waar duizenden stierven tijdens de hittegolven van de voorbije jaren.”

Nee, volgens Klein is de bedreiging zo groot dat het immoreel is om tijd te verliezen door te twijfelen aan onze kans op succes.

Trump heeft de Amerikaanse regering omgevormd tot een filiaal van oliegigant ExxonMobil. Wie het niet met hem eens is, heeft nu één taak: er voor zorgen dat alles wat Trump niet controleert een nachtmerrie wordt voor ExxonMobil.

De burgemeester van New York heeft al aangekondigd dat zijn stad zich zal houden aan het klimaatakkoord. Klein roept andere steden op om dat voorbeeld te volgen. Grote steden moeten zo snel mogelijk overstappen naar 100 procent hernieuwbare energie.

Grote organisaties zoals universiteiten en vakbonden moeten hun pensioenfondsen en andere middelen terugtrekken uit de sector van de fossiele brandstof.

Andere landen moeten handelssancties treffen tegen de VS, vindt Klein. Trump dreigt zelf voortdurend met sancties tegen landen die zich verzetten tegen zijn America-first-beleid. Waarom zouden diezelfde landen nu geen extra heffingen invoeren op de meest vervuilende producten uit de VS? Als dat Trump al niet zou op andere gedachten kunnen brengen, zal het hem zeker politieke schade toebrengen, denkt Klein.

De pogingen om Trump te charmeren hebben niet veel uitgehaald, schrijft Klein. “De Canadese premier Justin Trudeau nam een foto met Ivanka Trump achter het bureau van haar vader in de Oval Office en nam haar zelfs mee uit naar het theater. We weten nu dat het allemaal niet gewerkt heeft”, schrijft Klein. “Het is tijd om met de president te communiceren in de enige taal die hij begrijpt: geld”, besluit ze.

take down
the paywall
steun ons nu!