Regering blijft doof voor verzuchtingen non-profit: ‘straks krijgen ze de oscar voor bla-blaland’

Krijgen de werknemers van de non-profit eindelijk nog eens een loonsverhoging? Daarvoor komen ze al bijna een jaar op straat. Maar de onderhandelingen zitten in het slop. De Vlaamse regering verschuift de financiële opening naar 2020. De federale regering voorziet peanuts, aldus de vakbonden.

donderdag 1 juni 2017 16:06
Spread the love

Twee keer al brachten de vakbonden 20.000 werknemers uit de non-profit op de been. Deze keer mikten ze met een kleinere betoging op de federale regering. Na vijf maanden onderhandelen vinden ze het tijd voor resultaten.

“De Vlaamse regering wil pas in 2020 met geld over de brug komen. Dat is een beetje makkelijk want in 2019 zijn er verkiezingen en dus wordt het gewoon doorgeschoven naar de volgende regering”, zegt Mark Selleslach van de christelijke vakbond LBC-NVK.

Er werd al vergaderd en onderhandeld, maar dat levert volgens de vakbonden weinig op zolang er geen enveloppe op tafel ligt. “Interesseren deze regeringen zich eigenlijk wel voor de non-profit? Of moeten we ze een oscar uitdelen voor bla-bla-land”, zei Selleslach vanop de geluidswagen.

De vakbonden mochten tijdens de betoging op de koffie bij de premier en de ministers Peeters en De Block. “Helaas bleek het een ontgoochelend gesprek te zijn: de politiek verantwoordelijken wilden geen enkele stap vooruit zetten behalve een weinig zeggende verklaring van ‘goede wil’”, klonk het achteraf bij de socialistische vakbond BBTK.

“Volgens de ministers is de enige enveloppe die op de tafel kan liggen er een van 15 miljoen euro, te verdelen over zowel de private als publieke sectoren. Als we dit verdelen per hoofd tewerkstelling komen we uit op €3 of €4 per maand per voltijds equivalent (VTE)”, aldus BBTK.

De vakbonden beloven alvast dat ze na de vakantie blijven actievoeren.

take down
the paywall
steun ons nu!