Aandeelhouders eisen openheid van ExxonMobil rond klimaat

In een historische stemming dwingt een meerderheid van de aandeelhouders oliegigant ExonMobil om jaarlijks de impact te rapporteren van klimaatwetgeving op het bedrijf.

donderdag 1 juni 2017 17:16
Spread the love

Investeerders die samen goed zijn voor meer dan 62 procent van de aandelen keurden gisteren (woensdag) op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering een resolutie goed die was ingediend door het pensioenfonds van de staat New York. De resolutie eist meer duidelijkheid van het bedrijf over de effecten van het internationaal klimaatbeleid op de toekomst van ExxonMobil.

De stemming is een nederlaag voor de directe van ExxonMobil en een overwinning voor klimaatorganisaties. Vorig jaar nog haalde een gelijkaardige resolutie amper 38 procent van de stemmen.

ExxonMobil moet nu de effecten analyseren op de olie- en gasreserves van het bedrijf als de wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen afneemt als gevolg van de strijd tegen de klimaatverandering.

Darren Woods, de nieuwe ceo van het bedrijf en opvolger van de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, vindt dat ExxonMobil al genoeg doet om zijn aandeelhouders te beschermen. “Onze voorspellingen houden al rekening met een steeds strenger klimaatbeleid”, zei hij. “Tegelijk gaan we ervan uit dat de energievraag zal stijgen tot 2040, inclusief de vraag naar olie en gas.”

Maar klimaatorganisaties trekken een heel andere conclusie. “Elke serieuze risico-analyse zal aantonen dat het drill-baby-drill business plan van Exxon niet compatibel is met een leefbare planeet”, zegt Jamie Henn van de klimaatorganisatie 350.org. “Ondanks protest van aandeelhouders blijft het bedrijf alles inzetten op fossiele brandstoffen, terwijl de planeet een andere richting is ingeslagen.”

Onderzoek

De revolte onder de aandeelhouders is een tegenslag voor het bedrijf, dat al te kampen heeft met een onderzoek door meerdere openbare aanklagers in de VS. Zij onderzoeken of ExxonMobil gelogen heeft over de klimaatverandering.

“De klimaatleugens van Exxon beginnen het bedrijf eindelijk parten te spelen”, zegt Henn. “Het bedrijf kijkt aan tegen protest van de bevolking, nervositeit onder de aandeelhouders, meerdere onderzoeken en een groeiende divesteringscampagne. Ze kunnen zich hiervoor niet langer verstoppen. Vroeg of laat zal het bedrijf verantwoordelijk worden gehouden voor de schade aan het klimaat.”

Klimaatorganisaties en economen waarschuwen ook voor het gevaar van stranded assets: als de markten zich realiseren dat bedrijven als Exxon hun enorme olie- en gasvoorraden niet meer kunnen verkopen, dreigen hun koersen ineen te klappen.

take down
the paywall
steun ons nu!