Passagiers protesteerden tegen gewelddadige uitwijzing. Zes van hen riskeren nu gevangenisstraf

Tresor deed er 10 jaar over om van Kameroen naar Duitsland te stappen. Toen hij na 14 jaar afwezigheid eindelijk zijn familie wou bezoeken, werd hij op een tussenstop in Zaventem geconfronteerd met een gedwongen deportatie van een jonge landgenoot. Samen met de meerderheid van de passagiers protesteerde hij. Hij werd samen met vijf anderen gearresteerd en beschuldigd van kwaadwillige verhindering van het luchtverkeer. Hun zaak komt vandaag voor.

woensdag 31 mei 2017 10:12
Spread the love

Voor mij zit een goedlachse jongeman, Dieudonner is zijn naam maar iedereen kent hem in Berlijn als Tresor. Een dag voor het proces houden enkele bewegingen waaronder Ligue des Droits de L’homme, een solidariteitsevent in Le Space in Brussel om Tresor een hart onder de riem te steken. Tresor is één van de zes mensen die voor de rechtbank moet verschijnen op beschuldiging van het verhinderen van het luchtverkeer. Hij legt me uit waarom hij deze zaak een principiële kwestie vindt.

Brussels Airlines

“Wat er gebeurd is op de bewuste vlucht van SN Brussels Airlines – en ik noem bewust de naam van de vliegmaatschappij want mensen moeten weten dat hun vliegmaatschappij dergelijke praktijken tolereert. Na 14 jaar afwezigheid uit Kameroen besloot ik in augustus 2016 mijn familie te gaan bezoeken. Ik nam de vlucht vanuit Berlijn naar Kameroen. Maar er was een tussenlanding voorzien in Brussel. Bij de overstap was er heel wat vertraging. We wisten niet wat er aan de hand was.”

“Maar toen we op het vliegtuig stapten in Brussel zagen we een man dubbel geplooid en geboeid aan handen en voeten op de stoel, die heel hard om hulp riep en leek te stikken. Hij werd door de politie hardhandig aangepakt om hem te doen zwijgen. Toen realiseerden we ons dat het om een gedwongen deportatie ging.”

Gewelddadige deportatie

“Ik, die zelf veel geweld heb meegemaakt tijdens mijn migratietocht, kon dit niet aanzien. Samen met de meerderheid van de passagiers protesteerden we verbaal tegen de onmenselijke behandeling van de jongeman. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze de jongeman uit het vliegtuig haalden op bevel van de boardcommandant. Onmiddellijk daarna kwamen er enkele politieagenten het vliegtuig terug binnen en arresteerden willekeurig zes passagiers als zijnde de leiders van het protest. Ik was een van de zes personen.”

“We zijn een nacht vastgehouden geweest en moesten de volgende dag zelf een nieuw ticket aanschaffen naar Kameroen. Een aantal van de gearresteerden is ook zijn bagage kwijtgespeeld. We worden beschuldigd van kwaadwillige belemmering van het luchtverkeer. We zijn al één keer voorgekomen afgelopen december en de uitspraak volgt op 31 mei.”

“Ik ben aanwezig geweest op het proces in december en zal ook aanwezig zijn op 31 mei. Dit proces is heel belangrijk voor mij. Ik wil de menselijke waarden blijven verdedigen die het kapitalistisch systeem ontkent of negeert.”

Ontmenselijking

“De politiek wil ons ontmenselijken en zo verdeeldheid zaaien tussen migrant en vluchteling versus Europese burgers. Maar wij zijn allemaal mensen. We moeten samen tegen deze verdeeldheid strijden. Het is voor mij ook een gelegenheid om tegen de migranten in België en elders te zeggen dat ze uit hun isolatie en frustratie moeten komen en zich vragen beginnen stellen over hun rechten en deze ook opeisen.”

Tien jaar onderweg

“Ondanks al de pseudoniemen die ze ons geven – migrant, vluchteling, sans papier, illegaal – zijn en blijven we mensen. We zijn hier in Europa omdat onze regio’s gedestabiliseerd zijn door oorlogen en ongelijke handelsverhoudingen. Maar Europa wil die gevolgen van haar politiek ook hier in het noorden niet onder ogen zien.”

“Als het goed was in mijn land, waarom zou ik dan aan mijn tocht begonnen zijn. Een tocht te voet die uiteindelijk tien jaar heeft geduurd. Ik heb onderweg heel veel repressie en geweld meegemaakt en heb ook veel vrienden verloren. Het heeft me voor het leven getekend.”

Het ware gelaat van Europa

“Pas toen ik hier aankwam heb ik het ware gelaat van Europa gezien. Een Europa dat hoog oploopt met respect voor fundamentele mensenrechten terwijl ik het tegenovergestelde zie en meemaak. Er is totaal geen respect voor de mensen. En tegenover de migranten is er vooral een politiek van isolatie en uitbuiting.”

 “De grenzen staan wagenwijd open voor al onze natuurlijke rijkdommen zoals het goud uit Mali, coltan uit Congo, uranium uit Niger maar sluiten onverbiddelijk voor mensen uit diezelfde regio’s. Dat vind ik fundamenteel onrechtvaardig.”

Voix des Migrants

“Ik probeer nu sinds enkele jaren mijn trauma’s om te zetten in iets positief. En ben actief geworden in de beweging Voix des Migrants. Een beweging die we hebben opgestart in mijn thuisstad Berlijn en die nu vertakkingen heeft in Frankrijk, Algerije, Marokko, Mali en Kameroen.

“We willen eerst en vooral de migranten uit hun angstzone halen en anderzijds de burgers bewust maken van onze situatie en een gemeenschappelijkheid vinden om er samen tegen te strijden. Wij zijn allemaal mensen. Wij willen allianties aangaan met andere bewegingen om samen de strijd te voeren. We moeten ons mobiliseren tegen deze onrechtvaardigheden en de mediamanipulatie daarrond.“

Welke maatschappij willen we?
Dit proces roept volgens Selma Benkhlifa, advocate bij   Progress Lawyers Network vooral veel vragen op over het soort maatschappij waarin we willen leven.

“Het normaal sociaal aanvaarde gedrag van een mens in onze maatschappij is dat je iemand gaat helpen die om hulp roept. De afwezigheid van empathie ten opzichte van een medemens is niet normaal. Experimenten zoals die van de psycholoog Milgram en anderen tonen echter aan dat mensen op bevel van een autoriteit bereid zijn te gehoorzamen zelfs als dat inging tegen hun eigen geweten.”

“Deze zes mensen die nu aangeklaagd zijn, zijn daarom helden, ze staan symbool voor het verzet tegen gewelddadige uitwijzing.”

Fascisme

“Vandaag wil men zelfs het kleine aantal moedige mensen die toch durft te reageren tegen onmenselijkheden bedreigen met gevangenisstraffen. Om zo alle protest in de kiem te smoren. De vraag is dus in welke soort maatschappij we willen leven? Willen we naar een maatschappij waar de mensen hun mond moeten houden als een autoriteit zegt dat er niets aan de hand is ook al zijn er medeburgers in nood? Dat noem ik een fascistische maatschappij.”

“Daarom is dit proces belangrijk om duidelijk te stellen dat we dit soort maatschappij niet willen waar we onze fundamentele rechten als burger niet meer kunnen uitvoeren. We hebben het recht en zelfs de plicht om een andere burger in nood te helpen. “

De Ligue des Droits de L’homme voerde vandaag net voor het proces actie aan het justitiepaleis in Brussel.  

UPDATE: 

De rechter heeft de uitspraak uitgesteld omdat de aanklager meer tijd vroeg om een nieuw opgedoken video te bekijken. De zaak komt opnieuw voor op 15 november 2017.
(Foto: Ligue des Droits de L’homme)
(Foto: Ligue des Droits de L’homme) 
(Foto: Ligue des Droits de L’homme)
 (Foto: Ligue des Droits de L’homme)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!