Colombia en Argentinië hebben regels opgesteld voor teelt en verkoop van cannabis, en voor de productie van afgeleide producten. In Uruguay wordt cannabis vanaf juli 2017 verkrijgbaar bij apotheken. Chili, Jamaica en Puerto Rico hebben medicinaal gebruik van cannabis al in de voorbije jaren goedgekeurd. In Mexico debatteert het Congres er nog over.
Deze nieuwe regelgeving biedt kansen voor verder onderzoek naar de therapeutische en farmacologische eigenschappen van de plant. Tot op heden zijn er 45 ziektebeelden vastgesteld die niet reageren op conventionele geneesmiddelen, maar wel op cannabis. Cannabis is niet echter nog niet zomaar verkrijgbaar.
In Uruguay moet men zich daarvoor eerst registeren en identificeren met vingerafdrukken. Ongeveer dertig apotheken werken mee aan het nieuwe systeem. In Colombia zijn in april vier soorten vergunningen ingevoerd die vijf jaar geldig zijn voor het maken van afgeleide producten; voor het planten van zaden;voor het cultiveren van psychoactieve cannabis en voor het cultiveren van niet-psychoactieve cannabis.
Cannabis mag alleen gepromoot worden in wetenschappelijke en technische publicaties en uitsluitend voor medische toepassingen. Ook in Argentinië werd in april 2017 cannabiswetgeving aangenomen. ar werd al een jaar voor gepleit door moeders met kinderen met ziekten of neurologische afwijkingen, in het bijzonder epilepsie, die niet reageren op conventionele behandelingen. Cannabis kan nu gebruikt worden voor behandeling van epilepsie, bepaalde vormen van kanker, voor chronische pijn, fibromyalgie, glaucoom, multiple sclerose en andere doeleinden waarvoor het Argentijnse ministerie van Gezondheid de goedkeuring geeft.
Carlos Magdalena, neuroloog bij het Kinderziekenhuis Dr. Ricardo Gutierrez in Buenos Aires, weerlegt de beweringen van tegenstanders dat er nog onvoldoende wetenschappelijke argumenten zijn voor het medisch gebruik van cannabis. “We konden slechts korte tijd onderzoek doen omdat het tot voor kort verboden was”, zegt hij. “Als sommige collega’s ons nu vragen om te wachten op langetermijnstudies, denken wij dat zij alleen maar de huidige bestaande bewijzen willen devalueren. Het is hun manier om mogelijke therapeutische alternatieven en mogelijke verbetering van de levenskwaliteit te verhinderen.”
Tijdens een congres in 2014 werden twaalf casestudies gepresenteerd van de Argentijnse Vereniging voor Neurologie. Die moesten volgens Magdalena “in het geheim, met wat schaamte” worden gedaan. Hij benadrukt dat voor het eerst in de geschiedenis de traditionele arts-patiëntrelatie “waarbij normaal gesproken de eerste de kennis heeft en de laatste passief is”, is omgekeerd als gevolg van het recente beleid.
Merello ziet in de goedkeuring van cannabis niet zozeer een voordeel voor het gebruik, maar is er vooral blij mee dat het de deuren opent voor wetenschappelijk onderzoek. “De wetenschap moet de mogelijkheid hebben verklaringen te geven over de veiligheid en het nut van cannabis. Dat moet zo snel mogelijk, zodat patiënten snel van deze voordelen kunnen genieten.”
Valeria Salech, voorzitter van de Chileense ngo Mama Cultiva en moeder van een 10-jarige jongetje met epilepsie en autisme, behandelt haar zoon met cannabisolie uit planten die ze zelf thuis kweekt. “Zeer traditionele en bevooroordeelde artsen wilden ons niet helpen, ze zeiden dat cannabis niet zou werken”, zegt ze. “We zijn zelfs uit klinieken gezet omdat we de autoriteit van de arts uitdaagden.”
María Laura Alasi, oprichter van Cannabis Medicinal Argentina, zegt dat er methodes zijn tom verslaving te voorkomen. “Soms voldoet een enkele variant van de olie niet, dus is het noodzakelijk om de soorten cannabis af te wisselen zodat er geen gewoonte ontstaat”, legt ze uit. Salech en Alasi vinden om die reden dat het zelf kweken van cannabis gelegaliseerd moet worden, en ook om te voorkomen dat laboratoria die de olie zelf leveren, de regels gaan bepalen.
“In rijke landen is cannabis geïntegreerd in de medische keten, waardoor een miljoenenindustrie is ontstaan”, zegt bioloog Marcelo Rubinstein, onderzoeker bij het Instituut voor Onderzoek naar de Toepassing van Genetische Moleculaire Biologie Dr. Héctor N. Torres (Ingebi) in Argentinië. Argentijns neuroloog Magdalena pleit voor een netwerk dat zich bezighoudt met zorg, opleiding en institutionalisering van cannabisgebruik in gezondheidsorganisaties.