Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek, Brussel -

De aanbevelingen van de Europese Commissie waar de regering haar schouders voor ophaalt

De Europese Commissie deelt deze week weer de jaarlijkse rapporten uit en de bijhorende aanbevelingen. Dat België nog een pak moet besparen, zal uitgebreid besproken worden. Over onderstaanden aanbevelingen zal er veel minder ophef zijn.

maandag 22 mei 2017 17:40
Spread the love

Sinds de eurocrisis verhoogde de Europese Commissie het toezicht op de begrotingen van de lidstaten. Regeringen moeten hun plannen bekendmaken. De Europese Commissie legt die op de rooster en stelt dan een lijst aanbevelingen voor. Die liggen in de lijn van de besparingsideologie die de EU in haar greep houdt, maar opgejaagd door de angst voor populistische uitbarstingen sluipen ook sociale en ecologische accenten binnen.

Alleen krijgen die veel minder aandacht dan de eisen om de begroting op orde te houden en de lonen laag. De kritiek op de manier waarop België enkele belangrijke uitdagingen aanpakt, is nochtans niet mals.

Dat investeerders België dreigen links te laten liggen door hoge loonkosten of te hoge belastingen krijgen we regelmatig te horen. De Europese Commissie wijst in de recentste aanbeveling op een andere reden. Het verkeer zit in een knoop. Dat jaagt niet alleen buitenlandse investeerders weg maar heeft ook een hoge ecologische en gezondheidskost, waarschuwt de Commissie. België moet dringend meer investeren in openbaar vervoer, zowel op vlak van infrastructuur als dienstverlening. De publieke investeringen zijn sowieso over het algemeen heel laag in vergelijking met andere Europese landen.

Bedrijfswagens

De Europese Commissie neemt ook nogmaals de gunstige belasting voor bedrijfswagens en tankkaarten op de korrel. Er ligt wel een hervorming op tafel, maar de ecologische impact daarvan zal beperkt zijn, aldus de Commissie.

Ook het voortdurende verschuiven van de kernuitstap krijgt kritiek. Zo creëert de regering een klimaat dat niet meteen gunstig is voor langetermijninvesteringen, klinkt het.

Het is ook de Europese Commissie niet ontgaan dat de zogenaamde taxshift van de regering Michel niet gedekt is. De verlaging van de lasten op arbeid werd slechts gedeeltelijk opgevangen door hogere taksen.

Discriminatie op de arbeidsmarkt en het onderwijs

De Europese Commissie is ook hard voor het gebrek aan antidiscriminatiebeleid in ons land. Nergens in Europa is de kloof op de arbeidsmarkt tussen mensen die buiten de EU geboren werden en mensen die hier geboren werden groter dan in België. Die eerste groep heeft ook 50 procent kans om arm te zijn, terwijl dat voor de andere groep 17 procent is.

Ook op vlak van ongelijkheid in het onderwijs steekt België er met kop en schouders bovenuit. Kinderen met een migratieachtergrond doen het slechter dan autochtone leeftijdsgenoten. Over de generaties heen is er weinig verbetering zichtbaar, zegt de Commissie. “De onderwijsongelijkheid aanpakken, zal een breed beleidsantwoorden vereisen dat verder gaat dan het onderwijssysteem”, schrijft de Europese Commissie.

take down
the paywall
steun ons nu!