Blootgelegd: het digitale troll-leger achter Theo Francken

De wansmakelijke verkrachtingsprent van Jong N-VA-ondervoorzitter Dylan Vandersnickt was helaas maar het topje van de ijsberg.

woensdag 17 mei 2017 16:03
Spread the love

Pepe, the frog is dood. Of tenminste Matt Furie, de tekenaar die het figuurtje in 2005 creëerde, liet Pepe begin mei overlijden in een strip. Pepe ligt opgebaard in een kist en zijn vrienden betuigen hem een laatste eer door goedkope whiskey over zijn gezicht te gieten.

Maar Pepe, the frog is tegelijk springlevend. Hij is de oorspronkelijke tekenaar allang ontgroeid. Sinds 2008 duikt het figuurtje op als meme. Aanvankelijk ging het om onschuldige grapjes, maar dat veranderde in 2015 toen Amerikaans extreemrechts zich opmaakte om hun favoriete presidentskandidaat Donald Trump naar de overwinning te stuwen.

De groene kikker werd het symbool van de misogyne en homofobe white supremacists die zich verzamelden op het internetforum 4chan. Wat de swastika was in de jaren 30 is Pepe in dit tijdperk. Ontelbaar zijn trouwens de memes waarin de kikker een hakenkruis opgespeld krijgt.

Deze week deed de neonazi-Pepe zijn intrede bij het grote publiek in ons land nadat de Jong N-VA-ondervoorzitter Dylan Vandersnickt een verkrachtingscollage op Facebook plaatste.

Pepe the frog-meme.

Via images.google.com kan je de ontstaansgeschiedenis van het N-VA-photoshopwerkje volgen. In 2016 dook de basis van de tekening op bij één van de discussies op 4chan. Toen figureerde er ook nog een Zweedse vlag op de tekening. Een jaar later kwam er een tweede versie waar wat pro-vluchtelingenspandoeken werden aan toegevoegd en een frog die Angela Merkel moest voorstellen. Die tekening werd voor het eerst op Twitter gelanceerd als antwoord op een statement van de VN dat Duitsland tegen 2030 nood heeft aan 9,5 miljoen nieuwkomers om de vergrijzing op te vangen.

Vandersnickt nam die afbeelding en plakte er de foto’s op van twee politieke tegenstanders, Yassine Boubout en Naomi Stocker, linkse studenten van de VUB. De studente (actief bij de linkse studentenbeweging Comac) wordt brutaal verkracht en de student krijgt een kogel door het hoofd gejaagd. De tekening suggereert dat de twee hun verdiende loon krijgen. Dat is wat er gebeurt als je vluchtelingen genegen bent.

Toen er commotie ontstond over de tekening noemde Jong-N-VA het een ‘inschattingsfout’. Vandersnickt zelf kreeg geen echte verontschuldiging over de lippen.

Internationale

De geschiedenis van de tekening toont dat er een soort extreemrechtse troll-internationale bestaat die elkaar vindt op netwerken als 4chan en reddit.

Incidenten die aan de post van Vandersnickt vooraf gingen, leren nog iets anders. Op korte tijd werd in de VS een internetleger uit de grond gestampt dat politieke tegenstanders digitaal te lijf gaat en hun eigen favoriete politici vurig verdedigt.

Ex-Breitbart-medewerker Milo Yiannopoulos, die je kan beschouwen als één van de luitenanten van het troll-leger beschreef die opdracht een tijd geleden als volgt: “making the lives of journalists, professors, politicians, feminists, Black Lives Matter activists, and other professional victims a living hell”. The Daily Stormer, veruit de grootste neonazi-website in de VS, publiceerde in 2014 een handleiding voor dit soort troll-belegeringen.

Oproep van Van Langenhove om Comac, jongerenafdeling van PVDA, te trollen.

Enkele Vlaamse organisaties waaronder KVHV (de studentenvereniging die maar liefst vier oud-leden aan de federale regering levert), NSV, VB-jongeren en Jong N-VA hopen dat digitale terreureffect naar Vlaanderen over te planten.

Ze vonden elkaar na de Mars voor Solidariteit en Mensenrechten op 23 maart in Gent toen studenten protesteerden naar aanleiding van een eerste lezing van staatssecretaris Francken aan de UGent.

Een oud-praeses van KVHV-Gent vroeg zich af: ‘Wie gaat de helicoptervluchten [sic] betalen?’ Een anoniem troll-profiel werkte die grap verder uit en stelde voor om de toeschouwers te laten betalen en een dj te voorzien.

NSV’er en N-VA’er Jan Vanhove kondigde toen op Facebook aan dat Jong N-VA, KVHV en NSV een klacht zouden indienen tegen de linkse beweging Comac na een ludieke actie in een auditorium.

Even later volgde een eerste digitale actie. Een KVHV’er had opgeroepen om het inschrijvingsformulier van de Collectieve blok van Comac te spammen. De horde volgde de orders en er stroomden inschrijvingen binnen met namen als Adolf Hitler, Heinrich Himmler en Joseph Goebbels. Eentje schreef zich ook in als ‘Smerige communist’ ‘Brand in de hel’.

Dries Van Langenhove in actie.

Een week later werd een versnelling hoger geschakeld. Op de gesloten Facebook-groep ‘Pro-Vlaemsche Raids’ werd opgeroepen om een raid te lanceren tegen linkse studenten op sociale media. Daar dook voor het eerst de verwijzing naar de beruchte helikoptervluchten in Zuid-Amerika op. In Argentinië en Chili werden duizenden linkse opposanten vanuit helikopters in de oceaan gedumpt. “Te veel commies, te weinig helikopters”, schreef een extreemrechtse student en hij voegde er een citaat van Pinochet aan toe.

Een oud-praeses van KVHV-Gent vroeg zich af: ‘Wie gaat de helicoptersvluchten [sic] betalen?’. Een anoniem troll-profiel werkte die grap verder uit en stelde voor om de toeschouwers te laten betalen en een dj te voorzien.

N-VA, KVHV, Vlaams Belang en NSV: één strijd

Het zijn niet van de minste die aan de troll-acties deelnemen. We telden de namen van de nationaal ondervoorzitter van Jong N-VA, de nationaal voorzitter van VB-jongeren, een parlementair medewerker van N-VA en een bestuurslid van N-VA-Sint-Niklaas.

Affiche op Yassines deur geplakt.

Net als hun Amerikaanse tegenhangers hebben ze verschillende politieke en organisatorische affiliaties maar ze vinden elkaar in hun haat voor alles wat progressief en links is. Daarnaast hebben ze nog iets gemeen: ze gaan door het vuur voor hun politieke mascottes. In de VS is dat Trump, in Vlaanderen staan ze achter Theo Francken.

De VUB-student Yassine Boubout mocht dat de voorbije weken ondervinden. Nadat hij zijn mening geuit had over de actie aan de VUB tegen de komst van Francken, werden er op de deur van zijn kot haatberichten en doodsbedreigingen gekleefd.

Ook deze actie werd op één van de geheime Facebook-groepen van extreemrechts voorbereid. Een VUB-student postte in de groep Schild en Vrienden een screenshot van een photoshopscherm waarop te zien was hoe de haataffiche vorm kreeg. We zien de dreigende blik van Theo Francken en de boodschap: ‘Pas op! Hier waak ik’. Die affiche werd op de deur van Yassine geplakt samen met een montage van de fameuze helikoptervlucht en Pepe, the frog als Pinochet. Op die laatste affiche staat in zwarte stift geschreven: ‘@Yassine, Linkse ratten, rol uw matten’. Precies dezelfde slogan die tijdens de KVHV-lezing van Francken door de aula van de UGent rolde toen een jonge vrouw een brief van een vluchteling voorlas.

‘Pas op, hier waak ik.’

De cirkel is daarmee rond. De N-VA-jongeren slaan op de universiteiten de handen in elkaar met extreemrechtse studentenbewegingen om linkse tegenstanders te intimideren. Als KVHV – één van die bewegingen waar Francken trouwens een fier oud-lid van is – dan de staatssecretaris van Asiel en Migratie uitnodigt voor een powerpointshow staat het troll-leger klaar om hem ook in de reële wereld te verdedigen met exact dezelfde slogans die ze op anonieme dreigaffiches en op sociale media gebruiken.

Ontslag

De troll-acties van deze extreemrechtse studenten zijn trouwens deel van een groter geheel. Wie haar of zijn stem durft te verheffen tegen N-VA wordt gegarandeerd geconfronteerd met intimidatiecampagnes. Het blijft daarbij niet bij dreigtweets. Subsidies worden in vraag gesteld (Victoria Deluxe mocht dat deze week ondervinden), de werkgever wordt aangeschreven en als het even kan leidt het ook tot ontslag zoals bij Rachida Lamrabet, diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva en CD&V-medewerker Youssef Kobo.

Het ultieme doel is alles wat links en progressief is uit te schakelen. Om de woorden van Trump-acoliet Milo Yiannopoulos te parafraseren: het leven van journalisten, professoren, politici, feministen en activisten moet een hel worden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!