Ik zou ook graag mijn plan(t) trekken als pijnpatiënt

Ik zou ook graag mijn plan(t) trekken als pijnpatiënt

maandag 15 mei 2017 19:37
Spread the love

Vurige verontwaardiging. Dat voel ik in de nasleep van de razzia en de aanhoudingen bij vzw Trek Uw Plant (TUP). Zelf ben ik helaas geen lid, maar wat zou ik dat graag zijn. Als chronisch pijnpatiënt die proefkonijngewijs al bijna alle chemische rommel heeft geprobeerd die er bestaat voor mijn auto-immuunziekte spondylartropathie, kan ik in alle eerlijkheid meedelen dat cannabis zoveel goed doet.

Redmiddel

Probeer je eens voor te stellen dat je alle dagen met moeite of soms zelfs niet inslaapt en ‘s morgens je bed uit kruipt met pijn. Veel pijn. Het arsenaal aan medicatie, gaande van spierontspanners (lees: antidepressiva) en ontstekingsremmers tot peperdure biologicals, maken je alleen maar zieker. Bijwerkingen saboteren de hoop op beterschap. Je loopt rond als een zombie, venijnig door hoe uitzichtloos alles lijkt. Ondertussen rekenen je gezin en omgeving wel op jou, én probeer je een eigen onderneming boven water te houden. Want ziek zijn en blijven bijdragen aan de samenleving kan wel degelijk, maar daarvoor moet je wat ademruimte krijgen. Wat als precies cannabis je nachtrust zodanig verzekert dat je de negatieve spiraal kan doorbreken? Dan veeg je toch gewoon je voeten aan de bekrompen nultolerantie? Of beter: dan ga je op zoek naar alternatieven voor de illegale aankoop bij onze noorderburen of louche straatdealers in het Antwerpse. Laat dat nu net zijn wat TUP doet: biologisch kweken van plantjes op naam van de leden. Transparant en proper.

Bewustmaking

Sinds de hele heisa duiken dagelijks pijnlijke getuigenissen op van mensen die rekenen op de werking van TUP. De verhalen en oproepen tot bewustmaking herken je aan de hashtags #freeTUP en #jesuisTUP. Ondertussen loopt ook een petitie om een publiek debat over het huidige Belgische drugsbeleid te eisen:

Anno 2017 blijft cannabis een ongekende plant in de Belgische samenleving. De meerderheid van de mensen heeft geen idee van wat voor plant cannabis in werkelijkheid is. Nét hierom zou een geïnformeerd publiek debat over cannabis en andere, ook legale, drugs de doelstelling van iedere democratische politicus, over de partijgrenzen heen, moeten zijn. Maar tot nog toe ontbreekt in Vlaanderen, en België, de politieke wil om over drugs een eerlijk debat, op basis van de huidige wetenschappelijke bewijzen en de mensenrechten, te houden.

Hoewel cannabis niet schadelijker is dan legale drugs zoals alcohol en tabak, worden cannabisgebruikers geviseerd, gestigmatiseerd en gecriminaliseerd. Wanneer men geen rekening houdt met de schadelijke gevolgen die het gebruik van een drug, zowel voor het individu als de maatschappij, met zich meebrengt, om het drugsbeleid op te baseren, wat is dan de rationaliteit die achter de politiekgerechtelijke keuze schuilt? Een moderne liberale, pluralistische democratie kan het huidige repressieve cannabisbeleid niet langer verdedigen.

De ondertekenaars van deze petitie zien het als hun burgerplicht om dit type beleid in vraag te stellen en wensen een eerlijk, wetenschappelijk gefundeerd, debat betreffende cannabis en andere drugs, ook alcohol en tabak.

Waarom cannabisgebruik verdedigbaar is, maar onze regering het blijft criminaliseren, lees je hier.

take down
the paywall
steun ons nu!