Allen samen tegen Trumpisme – repliek op Abou Jahjah

Allen samen tegen Trumpisme – repliek op Abou Jahjah

vrijdag 12 mei 2017 19:16
Spread the love

Vandaag las ik het opiniestuk van Abou Jajah over de platformvergadering Trump not Welcome verleden dinsdag. Initieel was ik vooral geërgerd door de onwaarheden die erin staan. Maar uiteindelijk vind ik zijn polemiek gewoon heel jammer. Vanaf het begin is onze bedoeling geweest om tegelijk mensen en organisaties in hun diversiteit te verenigen rond sociale kwesties, racisme, seksisme, vrede en zorg voor het klimaat. Daarbij vertrekken we vanuit de overtuiging dat dit niet alleen cruciale kwesties op zichzelf zijn, maar dat ze onderling verbonden zijn en we er dus alles bij hebben te winnen om ons te verenigen.

Het is op die manier dat we erin zijn geslaagd om de geest van het burgerinitiatief te bewaren dat door enkele jongeren werd opgestart en intussen door meer dan zeventig zeer uiteenlopende verenigingen en organisaties ondersteund wordt; gaande van de vakbonden tot 11.11.11 en Greenpeace, over Femma en Furia, de Unie van Progressieve Joden in België, Mrax, Victoria Deluxe, … En daar zijn we fier op. We hopen dat de steun van het middenveld nog zal verbreden en dat iedereen op de hoogte zal zijn van het evenement, want zonder eenheid van alle progressieven kan er geen overwinning zijn op de antisociale en racistische pletwals gesymboliseerd door Trump.

Daarom kunnen we alleen maar betreuren dat Movement X, dat ook door ons werd uitgenodigd om deel te nemen aan de mobilisatie en de protestmars, als voorwaarde voor hun deelname oplegde dat Abou Jajah zou spreken op het podium. Geen enkele andere organisatie heeft zulke voorwaarden gesteld en het is niet op die manier dat wij werken. Wij hechten groot belang aan de collectieve werkwijze en eenheid binnen het platform. Er vinden sinds de lancering van het evenement discussies plaats om gemeenschappelijke punten te vinden waar iedereen zich in kan vinden. Zo werd er op vraag van verschillende ondertekenaars expliciet gezegd dat politieke partijen welkom zijn als ondertekenaars, maar dat we geen officiële vertegenwoordigers van politieke partijen op het podium willen.

Ik vind het ook spijtig dat er onwaarheden gezegd worden over het feit dat de mensen van Movement X de enige personen met migratieachtergrond of zelfs de enige antiracisten van het initiatief zouden zijn. Niet alleen maak ik als woordvoerder sinds het begin deel uit van de organisatie van deze beweging (ook al heeft mijn agenda – al net zo druk als die van Dyab Abou Jajah – me ertoe verplicht om de vergadering in kwestie vroeger te verlaten), het is ook voorzien dat personen en organisaties als Saida Isbaï, Hafida Bachir, Voix des Sans-Papiers en Angela Schiacctiano het woord nemen tijdens de manifestatie. Er is zeker nog een weg af te leggen om van deze manifestatie een mobilisatie te maken die de diversiteit in onze samenleving weergeeft. We hechten daar binnen het platform Trump not Welcome veel belang aan, zoals te zien aan de brede lijst van ondersteunende organsaties en de diversiteit van sprekers op het podium. Het debat over de plaats van een bepaalde persoonlijkheid op het podium associëren met ‘links racisme’ is volgens mij dan ook een foute polemiek; nutteloos en contraproductief. Het is ook een steek naar de vele vrijwilligers die zich de laatste weken hebben ingezet om van deze protestmars een succes te maken.

Voor de rest hoop ik vooral dat we kunnen verder werken in de huidige dynamiek van verbreding en mobilisatie. Er resten ons nog 12 dagen om de handen uit de mouwen te steken om zo talrijk mogelijk te zijn om een signaal te sturen niet alleen tegen Trump, maar ook tegen al diegenen die dezelfde antisociale en verdelende weg willen blijven volgen in Europa.

take down
the paywall
steun ons nu!