Misbruik in de uitzendsector: minister Peeters had het kunnen weten

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is geschokt. Hij heeft net de Pano-uitzending over het misbruik van dagcontracten gezien en belooft maatregelen. Blijkbaar heeft hij een aantal eerdere schokmomenten gemist. We frissen even zijn geheugen op.

donderdag 11 mei 2017 16:45
Spread the love

8 oktober 2013

De jongerenbeweging KAJ stelt het Zwartboek Interim voor en legt de resultaten van hun interviews met 1000 jonge werknemers en -zoekenden voor aan een panel van politici. Ze krijgen de getuigenis te horen van M., 24 jaar uit Oostende. “Daoust belde om 13u met de vraag of ik binnen de tien minuten een dagcontract kon tekenen om dan om half twee te beginnen schoonmaken in het Zeepreventorium. Ik vroeg of ik eerst mijn moeder mocht bellen zodat zij op mijn kindje zou kunnen letten. De medewerkster van Daoust zei dat ze geen tijd had voor babykwesties en hing op.

Bart Holvoet van KAJ doet er nog een schep bovenop voor de politici die misschien hardhorig zijn. “Het ergste wat we ooit hoorden was een vrouw die 9 jaar lang via dagcontracten bij Daikin werkte en toen ontslagen werd omdat het crisis was.”

22 september 2014

Het nieuwe uitzendbedrijf ‘One Day Interim’ strijkt neer in België. Hun slogan luidt ‘Even alles geven’. Verontwaardiging alom. Vooral bij het ABVV die een dag later laat weten dat het om een stunt ging in het kader van hun actieweek tegen het misbruik van dagcontracten. Het ABVV eist: “het totale verbod op mensonwaardige arbeidscontracten op dagbasis die ons regelrecht terugvoeren naar de rauwe uitbuiting van de 19de eeuw”. Hun argument: “Er is gesjoemel met dagcontracten. Er wordt handig mee vermeden om feestdagen en ook ziektedagen te betalen. Mensen krijgen een week werk beloofd of meer zelfs, maar dat gebeurt met dagcontracten die met een vingerknip kunnen gestopt worden. Het is de flexibiliteit tot in het waanzinnige.”

15 oktober 2015

Het ABVV voert opnieuw actie tegen de dagcontracten en komt met straffe cijfers op de proppen. 60 procent van alle uitzendcontracten zijn dagcontracten. In 2014 werkte 85 procent van alle uitzendkrachten minsten één keer met een dagcontract. Het gaat om 466.000 werknemers.

8 februari 2016

Een wetsvoorstel om uitzendkrachten stemrecht te geven bij de sociale verkiezingen raakte bijna gestemd. Zelfs N-VA zag er aanvankelijk geen graten in. Eén brief van Federgon, de Federatie van Interimbedrijven, was genoeg om het wetsvoorstel te kelderen. Het ACV voert in allerijl nog een actie maar het mocht niet baten. De sociale verkiezingen gingen door zonder de stem van uitzendkrachten. “Uitzendkrachten kunnen nu nergens terecht als ze ergens een probleem mee hebben op vlak van veiligheid of de arbeidsvoorwaarden. Mochten zij mogen stemmen, dan zou dat de sociale democratie versterken. Werknemersafgevaardigden zouden dan de stem moeten verwerven van uitzendkrachten en met hun bezorgdheden rekening houden,” kaagt het ACV aan.

26 september 2016

Het ABVV publiceert de jaarlijkse sociaal-economische barometer. Ook daarin wordt opnieuw een opvallend cijfer onthuld. In 2015 werkten 13.601 werknemers het hele jaar door met dagcontracten. DHL is dus slechts het topje van de ijsberg.

En nog…

Als Kris Peeters van de verbazing en schok bekomen is na het zien van de reportage, kan hij misschien ook eens twee boeken doorbladeren. In 2008 schreef de dokter Karel Van Bever zijn relaas neer van zijn 7 maanden als arbeider bij Katoen Natie (jawel het bedrijf van zonnepanelensubsidiekoning Fernand Huts, het bedrijf dat ook opduikt in de Pano-reportage). Hij wou namelijk eens aan de lijve ondervinden wat zijn eigen patiënten meemaken op de arbeidsmarkt. Op de achterflap: “Zijn dagboek groeit uit tot een minutieuze beschrijving van het ‘nieuwe kapitalisme’ van de geavanceerde, flexibele, dynamische bedrijven. Jobonzekerheid, korte ‘shock and awe’-opdrachten en voortdurende personeelswissels maken er de dienst uit.”

In 2014 verscheen – eveneens bij EPO – het boek ‘Wegwerpmens. Lief en leed van een interimmer’. Tuur Viaene betrad met een masterdiploma onder de arm en vol goede moed de arbeidsmarkt, maar kwam in een web van dagcontracten en uitbuitjobs terecht. In dat boek reageert hij onder meer op de uitzendpeptalk van Randstad-lobbyist Jan Denys: “Dat uitzendarbeid kan uitmonden in een vicieuze cirkel van slechte, stigmatiserende jobs, en dat een laag zelfbeeld kan leiden naar nog slechtere jobs en zelfs werkloosheid en psychische problemen, heeft onze deskundige Jan Denys nog niet opgemerkt.”

Is er een verborgen camera nodig om de regering en de werkgevers van Federgon wakker te schudden? Of moeten ze gewoon twee dagen uitzweten in de hoop dat het stormpje snel overwaait? Het recente verleden leert dat de vakbonden hun actiemateriaal best niet te snel opruimen. Het ABVV en het ACV hamerden na de uitzending nog eens op hun oude eisen. Het ABVV ijvert voor “een betere registratie van opeenvolgende dagcontracten”. Het ACV wil “dat de sociale inspectie toegang krijgt tot de databank met contracten van uitzendkrachten”. Federgon verzet zich daar tegen. Kan minister Peeters – drijvend op de woede over de uitzending – hen deze keer de arm omwringen?

take down
the paywall
steun ons nu!