Opinie -

“Grijp ze in hun poes” zei Trump, en hij voegt de daad bij het woord

Donald Trump als president van de Verenigde Staten is slecht nieuws voor de vrouwen- en mensenrechten. Ook in de VN merken we dit. De VS verzetten zich immers tegen de erkenning van seksuele en reproductieve rechten. Dit heeft grote gevolgen voor jonge mensen overal ter wereld.

dinsdag 9 mei 2017 18:07
Spread the love

‘Grijp ze in hun poes’, zei de man die nu tot president van de VS verkozen is ongegeneerd. En daar is hij volop mee bezig, zij het figuurlijk. Hij gebruikt alle macht en middelen die hij heeft. De Verenigde Staten trekken steun in voor programma’s die cruciaal zijn voor de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen en meisjes. Besluitvorming daarover binnen de Verenigde Naties maken ze onmogelijk.

Onlangs konden we daarvan weer een mooi staaltje zien. Tijdens de 50ste zitting van de VN Commissie Bevolking en Ontwikkeling (3-7 april 2017, New York) zijn de lidstaten van de Verenigde Naties er namelijk niet in geslaagd om een resolutie over het thema van de zitting te aanvaarden. Het onderwerp ‘veranderende bevolkingsstructuren en duurzame ontwikkeling’ lijkt nochtans vrij onschuldig vanuit religieus ideologisch standpunt. Toch bleek eensgezindheid onmogelijk. De wereld is weer een stap verder af van respect voor de mensenrechten en ontwikkeling.

Op het eerste zicht is er voor de buitenstaander weinig of niets aan de hand. Wie ingelicht is, merkt echter dat er in 2017 in tegenstelling tot andere jaren geen resolutie gestemd is. Op de persconferentie wordt niet gerept over seksuele rechten, zoals seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedmiddelen.

Seksuele rechten en -opvoeding

Wat is er dan gebeurd? Al in de week voor de zitting delen de Verenigde Staten mee dat ze hun steun voor het VN agentschap UNFPA (75 miljoen dollar) zullen intrekken en ook de steun voor alle engagementen rond gezinsplanning en voorbehoedmiddelen. Ze willen dat iedere referentie naar allesomvattende seksuele opvoeding uit de tekst wordt gehaald. Tijdens de onderhandelingen verzetten de Verenigde Staten zich tegen elke vermelding van seksuele rechten. Ze worden hierin gesteund door Rusland, het Vaticaan en andere landen. De Verenigde Staten weigeren ook te erkennen dat onveilige abortussen een van de belangrijke doodsoorzaken zijn van moedersterfte. De staten blijven meer dan 10 dagen na de zitting onderhandelen. Maar ze komen niet tot een akkoord.

De finale versie van de ontwerpresolutie – niet (meer) terug te vinden op het web – bevatte belangrijke verwijzingen naar de seksuele en reproductieve gezondheid van jonge mensen en naar het belang van kwaliteitsvolle seksuele voorlichting. Ze werd echter verworpen door de Verenigde Staten en door enkele Afrikaanse landen (Egypte, Kameroen en Djibouti).

HIV en onveilige abortussen

Meer dan 1,8 miljard jongeren wereldwijd zullen de gevolgen hiervan aan den lijve ondervinden. Tienduizenden jongeren zullen een verhoogd risico lopen op besmetting met hiv/aids. Honderdduizenden meisjes en vrouwen zullen ongewenst zwanger worden. Tienduizenden vrouwen en meisjes zullen sterven in het kraambed, soms als gevolg van onveilige abortussen. Duizenden meisjes en vrouwen zullen gedwongen worden om te bevallen van de vrucht van hun verkrachters. De Europese Unie blijft blind en stom. Ze kan niet met één stem spreken, want Hongarije, Slowakije en Polen weigeren om in te stemmen met uitspraken over seksuele voorlichting en seksuele rechten.

Gelukkig zijn er ook tegenstemmen. België heeft samen met 31 andere landen onmiddellijk een officieel standpunt ingenomen pro ondersteuning van seksuele en andere mensenrechten. Ook Zuid-Afrika, de Latijns-Amerikaanse landen en Tunesië namen een bijkomend standpunt in. België is één van de trekkers van het verzet. Als reactie op de intrekking van de steun van de VS aan UNFPA lanceerde Alexander De Croo, viceminister en minister van ontwikkelingssamenwerking onmiddellijk mee het fonds ‘She decides’, zodat hulporganisaties in ontwikkelingslanden hun werk rond familieplanning en vrouwenrechten kunnen verderzetten. Dit volstaat echter niet om de put die het Witte Huis gegraven heeft te dempen. Er is meer geld, meer verzet en meer sensibilisering nodig.

Wij zijn verontwaardigd over hoe enkele landen erin slagen om de akkoorden over de mensenrechten en vrouwenrechten te ondermijnen. U ook? Op 24 mei komt Donald Trump naar België. Wij zullen hem een warm ‘niet welkom’ geven. Kom mee betogen om je verontwaardiging uit te drukken over de standpunten van het Witte Huis over mensenrechten en vrouwen.

#Trumpnotwelcome #sexismnotwelcome #solidarityisourweapon

Magda De Meyer

www.vrouwenraad.be
www.trumpnotwelcome.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!