Steenkoolcentrale in Roemenië (nonguvernamental.org)
Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

EU-lidstaten geven 6 miljard subsidies aan steenkool

De steenkoolsector krijgt jaarlijks nog steeds 6 miljard euro subsidies van een aantal EU-lidstaten. Die steun staat volledig haaks op de doelstellingen van het Klimaatakkoord COP21 van december 2015 in Parijs.

dinsdag 9 mei 2017 16:58
Spread the love

 De tien EU-lidstaten die samen verantwoordelijk zijn voor 84 procent van de CO2-uitstoot in de EU, geven elk jaar nog steeds 6,3 miljard euro subsidies aan de steenkoolsector. Dat cijfer werd berekend door de internationale denktank Overseas Development Institute (ODI) en gepubliceerd in zijn rapport Cutting Europe’s lifelines to coal: tracking subsidies in 10 countries.

De organisatie onderzocht ook alle vormen van onrechtstreekse steun, zoals fiscale voordelen voor steenkoolmijnen. Het gulste land voor de steenkoolsector is Duitsland, met 3,2 miljard euro. Ook zeer gul zijn Polen (920 miljoen), Spanje (754 miljoen), Nederland (639 miljoen) en Groot-Brittannië (434 miljoen).

“Europese landen moeten steenkool afbouwen als ze de doelstellingen van het Klimaatakkoord COP21 van Parijs willen halen, de luchtvervuiling willen bestrijden en de omschakeling naar CO2-arme energiesystemen willen ondersteunen”, meldt Shelagh Whitley, hoofd van het klimaat- en energieprogramma bij het ODI en hoofdauteur van het rapport.

“Zoals onze onderzoeken laten zien, blijven de regeringen levenslijnen uitgooien naar steenkool door nieuwe subsidies te geven, want zonder die subsidies is die sector economisch niet meer leefbaar.”

Cutting Europe’s lifelines to coal: tracking subsidies in 10 countries 

take down
the paywall
steun ons nu!