Cannabisvoorstanders spreken in het Europees Parlement

Cannabisvoorstanders spreken in het Europees Parlement

Dinsdagochtend 2 mei, na nog eens goed rondgekeken te hebben alvorens ik de deur achter me dichttrek van de prachtige hotelkamer die ik helemaal voor mezelf had stap ik in de lift op weg naar het ontbijt.

maandag 8 mei 2017 13:58
Spread the loveDrie Belgische CNNBS-columnisten op een rij en een Spaanse afgevaardigde van de politieke partij Podemos.

Beneden bots ik bijna tegen de Spaans-Vlaamse Rosa Maria (Mary voor de vrienden) die al klaar staat om de bus te nemen naar het Europees Parlement om het de hele dag te hebben over de toekomst van cannabis in Europa  ‘El futuro del cannabis’, georganiseerd door de partij Podemos uit Spanje. Ik heb nog wel even tijd om rustig te ontbijten voor ik me aansluit bij de groep.

Iets na negen komen we aan in het imposante gebouw van het Europees Parlement waar we hartelijk ontvangen worden door de security die ons aanmaant al onze tassen door een metaaldetector te laten gaan. Nadat ze er zeker van zijn dat we geen kwade bedoelingen hebben kunnen we verder.

We nemen plaats in een aula, ieder heeft een koptelefoon en een microfoon ter beschikking. We horen die dag medicinale cannabispatiënten die hun verhaal komen doen, afgevaardigdenProfessor in moleculaire en biochemische biologie in Madrid, Manuel Guzman. Eén van de sprekers vorige dinsdag, 2 mei in het Europees Parlement.

van politieke partijen uit Spanje, Duitsland, Portugal en Griekenland, commissarissen, woordvoerders van Cannabis Social Clubs, een professor in de biochemische en moleculaire biologie die onderzoek doet naar cannabis als medicijn, cannabisconsumenten en schrijvers.

 Ik vat even samen wie er waren van België:

Jean Pierre Voncken sprak in naam van alle epilepsie-patiënten. Zijn dochtertje heeft terug een menswaardig leven dankzij cannabisolie, zonder dat was ze er waarschijnlijk niet meer geweest.Jean Pierre Voncken neemt het op voor zijn dochtertje en alle andere kinderen die een ernstige vorm van epilepsie hebben waarbij cannabisolie levensreddend kan zijn.

Sofie lijdt aan CSWS (Continuos Spike-and-Wave during Sleep), een heel ernstige maar zeldzame vorm van epilepsie en was jaren geleden uitbehandeld door de dokters. Haar vader, Jean Pierre, ging zelf op zoek naar een manier om haar te helpen. Cannabisolie werd haar redding.Michel Degens, woordvoerder van Trekt Uw Plant en Mambo Social Club.

Michel Degens nam het op voor de Cannabis Social Clubs en ontlokte veel gegniffel toen hij zei dat Belgen het even moeilijk hebben om cannabisgebruikers te erkennen dan de koning zijn dochter. (Bekijk hier zijn speech)

 

Peter Muyshondt, hoofdcommissaris van de lokale politie Voorkempen, sprak zich al eerder uit over het legaliseren en reguleren van alle drugs. “The War on Drugs is easy money voor politiediensten, gevangenissen en het gerecht” zegt hij, “maar het beleid is niet evidence based!”

Peter sprak als woordvoerder van Anyone’s Child (Families for safer drug control). Sinds zijn broer overleed aan een overdosis legale en illegale drugs heeft hij zich verdiept in nationale en internationale drugswetten en ontmoette hij mensen van over de hele wereld uit organisaties die tegen de War on Drugs strijden.Commissaris Muyshondt pleit voor een evidence based drugsbeleid.

Peter Muyshondt: “Als je denkt dat dit beleid jongeren beschermt dan is het antwoord volgens mij: NEE! Als je denkt dat dit beleid de criminaliteit doet dalen dan is het antwoord volgens mij: NEE! Als je denkt dat dit beleid de Rechten van de Mens beschermt dan is het antwoord volgens mij NEE!”

Verder waren ook nog Patrick Dewals en Rosa Maria Tomillero Cortés aan het woord. Patrick is een politicoloog, verpleegkundige, journalist, blogger en columnist die opkomt voor de belangen van cannabisconsumenten. Rosa Maria is een medicinale cannabisconsumente en columniste die in haar columns heel enthousiast en vol vuur en passie kan vertellen over hoe cannabis haar leven heeft veranderd op een postieve manier.

En dan was het aan mij. Ik sprak over het feit dat politici nog steeds met onwaarheden de plant demoniseren en dat het gevaarlijkste aan een jointCannabis werkt goed als pijnstiller bij kanker en het wekt de eetlust op, zegt professor Manuel Guzman.

de tabak is die men erbij doet.  Ik eindigde met de woorden dat ik mee het taboe voor recreatief gebruik wil helpen doorbreken omdat het taboe de weg naar medicinaal gebruik en onderzoek blokkeert.

Uit Nederland:

Marian Hutten en Serge de Bruijn kwamen als duo vertellen over hoe zij met hun stichting PGMCG (Patiënten Groep Medicinaal Cannabis Gebruik) ervoor gezorgd hebben dat medicinale cannabisconsumenten in Tilburg hun eigen planten mogen telen met toestemming van de burgemeester. Als hun project slaagt zou dit weleens navolging kunnen krijgen in de rest van Nederland.

Hier kan je de hele dag herbekijken.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!