Column - Dyab Abou Jahjah

Francken, de huilende cowboy

De column van Dyab Abou Jahjah.

vrijdag 5 mei 2017 10:23
Spread the love

Theo Francken is triest. Hij mocht niet komen spreken op de VUB want studenten hebben actie gevoerd en dus was Theo geïntimideerd en moest hij zijn lezing annuleren. Laat me om te beginnen zeggen dat ik blij was met de actie van de studenten en met de uitkomst van die actie. Elke keer dat deze fascistoïde politicus en zijn consorten geconfronteerd worden met verzet, zal ik toejuichen.

Maar komt zijn vrijheid van meningsuiting dan niet in het gedrang, vragen sommigen. Laat me niet lachen! Om te beginnen, Theo Francken is geen arme gemarginaliseerde burger. Hij is een machthebber. Hij zit in een geprivilegieerde positie tegenover alle burgers en misbruikt deze positie om mensen te onderdrukken, de mond te snoeren en te laten ontslaan juist omdat ze gebruik maken van het democratisch recht om hun mening te uiten. Het is Francken die zich op Twitter als een troll gedraagt met allerlei oerdomme en racistische uitspraken en grappen, die zo ver gaan dat ze mensen dehumaniseren. Hij en zijn sympathisanten zijn het die screenshots nemen van wat mensen posten, of zelfs van wat mensen liken en naar hun werkgevers sturen. En op basis van zijn acties en die van zijn partijgenoten waaronder opperleider De Wever en de rest van de bende, worden mensen ontslagen en kaltgestellt.

En bovendien, hij mag dat blijven doen, en tegelijk behoudt hij al zijn macht en al zijn privileges. Dus wanneer studenten actievoeren tegen zijn aanwezigheid op hun universiteit en wanneer ze erin slagen om zijn komst te blokkeren, dan is dat juist een vorm van opkomen voor de vrijheid van meningsuiting en niet andersom. Want hij en zijn partij zijn een gevaar voor die vrijheid en daarom moeten hij en zijn partij gestopt worden.

Maar daar stopt de noodzaak om tegen Francken en zijn partij op te komen niet. Francken voert een anti-migratiebeleid, een anti-vluchtelingenbeleid en een deportatiebeleid waar Trump alleen van kan dromen. Trump talks the talk, maar het is Francken who walks the walk. Hij zou zich hierdoor gevleid voelen, en ik weet dat hij aan het lezen is. De arme gast lijkt door je dienaar geobsedeerd te zijn, hij moest me zelfs op Twitter blokkeren op vraag van Bart De Wever omdat hij zich niet kon weerhouden om me telkens te stalken met domme tweets. Niet zo ministerieel, moet Bart gedacht hebben, en terecht. Maar goed, Theo, je mag trots zijn, je bent inderdaad erger dan Trump en dat maakt je de populairste politicus in Vlaanderen vandaag. Hoe racistischer en hoe platvloers, hoe populairder in Vlaanderen. Dat is ook bekend.

Francken onderdrukt mensen, deporteert mensen, doet kinderen pijn, breekt families, en is daar trots op en wordt er ook alleen maar populairder door. En dan komt hij huilen omdat hij zelf te laf was om te komen spreken ondanks het studentenprotest? Tot zover de ruggengraat van de cowboy van de N-VA? Een paar studentjes roepen wat slogans en hij annuleert zijn lezing? Of is het misschien zo dat hij liever op Twitter jankt hierover. Je weet het, de Calimerocultuur van de N-VA, wie doet het beter dan de Vlaamsnationalisten.

Francken mag zich aan meer van dat soort acties verwachten. Studenten en jongeren zijn het beu. Overal in Europa broeit iets, een golf van verzet en opstand die op elk moment kan uitbarsten. Studenten en jongeren zullen aan de basis hiervan liggen. In Brussel, Antwerpen, Mechelen, Genk en Gent en veel andere plaatsen kan dat ook plaatsvinden. Als jongeren de opkomst van rechtse fanatici via de stembus niet kunnen stoppen, omdat hun ouders en grootouders vastberaden lijken om regressie, protectionisme en isolationisme te kiezen boven progressie, openheid en hoop. Of als de enige keuze er één blijkt te zijn tussen fascisme enerzijds of bankiersneoliberalisme die hun toekomst hypothekeert en in de armoede duwt anderzijds. Dan zullen de jongeren een ander terrein vinden om de toekomst te claimen en hun agenda te forceren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!