Foto: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

#FreeTurkeyMedia: “Journalism is not a crime”

"Journalism is not a crime", dat is de boodschap van Amnesty International vandaag, op 3 mei, op de stoep van de Turkse ambassade in Brussel. Op deze Internationale Dag van de Persvrijheid eist de mensenrechtenorganisatie dat Turkije de meer dan 120 journalisten die sinds de couppoging vastzitten, vrijlaat.

woensdag 3 mei 2017 17:12
Spread the love

Amnesty International levert ook 18.000 handtekeningen af die de afgelopen maand in België verzameld zijn in het kader van de campagne #FreeTurkeyMedia. Wereldwijd staat de teller al op meer dan 250.000.

Bovendien neemt de organisatie op 3 mei actief deel aan Difference Day, een evenement in BOZAR in Brussel met lesmomenten, debatten en een tentoonstelling over de vrije meningsuiting en persvrijheid. Daar zijn alle bezoekers uitgenodigd om een selfie te nemen bij een banner tegen de onderdrukking van Turkse journalisten. De organisatie vraagt om de foto’s te delen op Twitter met #FreeTurkeyMedia.

“Vandaag gaan onze gedachten uit naar alle journalisten wereldwijd die bedreigd en vervolgd worden, maar in het bijzonder vragen we aandacht voor de situatie in Turkije waar vrije meningsuiting genadeloos aan banden gelegd wordt. We vragen de Turkse autoriteiten om alle journalisten die in de cel zitten omwille van hun job onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Sinds de gefaalde poging tot staatsgreep in juli 2016 werden minstens 156 mediakanalen gesloten en ongeveer 2.500 journalisten en andere mediamedewerkers verloren hun job. Journalisten werden gearresteerd en in beschuldiging gesteld van terroristische misdrijven omwille van Twitter-boodschappen die ze gepost hadden, cartoons die ze getekend hadden of opiniestukken die ze geschreven hadden.

De repressie is niet alleen gericht tegen journalisten maar iedereen die ervan verdacht wordt kritiek te hebben op de overheid. Sinds afgelopen zomer werden 47.000 mensen in hechtenis genomen en meer dan 100.000 werknemers in de publieke sector werden ontslagen.

De Turkse autoriteiten maken routinematig gebruik van voorlopige hechtenis om journalisten de mond te snoeren. De aanklachten tegen hen zijn vaak verzonnen en soms ronduit absurd. Er is vaak geen enkel bewijs van enig crimineel misdrijf.

Voormalig krantenredacteur Ahmet Altan werd gevangen genomen in september 2016 samen met zijn broer en academicus Mehmet Altan. Ze werden beschuldigd van het ‘sturen van subliminale boodschappen’ naar de coupplegers tijdens een tv-debat op de avond van de poging tot staatsgreep. De presentator van het programma, Nazl? Il?cak, werd eveneens gearresteerd en zit nog steeds in voorlopige hechtenis.

Onderzoeksjournalist Ahmet ?ik zit in de cel sinds december. In de tenlastelegging tegen hem worden 8 tweets, 2 interviews en een artikel aangehaald als bewijs van zijn hulp aan drie verboden groepen die een totaal verschillende en zelfs tegenovergestelde agenda hebben. Yonca, de vrouw van Ahmet vertelde aan Amnesty dat de detentie van haar man slechts één doel heeft: andere kritische stemmen afschrikken.

De onderdrukking van de persvrijheid in Turkije laat velen niet onbewogen. Wereldwijd steunden al meer dan 250.000 mensen de campagne #FreeTurkeyMedia. De campagne blijft na 3 mei verder lopen en wordt gesteund door andere organisaties, verschillende cartoonisten, artiesten en journalisten zoals Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed die zelf in 2013 meer dan 400 dagen in Egypte gevangen zaten omwille van hun job.

“Tijdens die meer dan 400 dagen in Egypte hielden wij ons sterk omdat we wisten dat er wereldwijd een grote groep mensen campagne aan het voeren was voor onze vrijlating,” laten Peter Greste en Mohamed Fahmy optekenen. “Als het toen gerechtvaardigd was om #FreeAJStaff te eisen, dan is het gerechtvaardigd om op te komen voor alle journalisten die gevangen zitten omwille van hun job. Daarom scharen wij ons achter de oproep #FreeTurkeyMedia.”

take down
the paywall
steun ons nu!