Einde winteropvang: daklozen weer de straat op
Video, Nieuws, Samenleving, Politiek, België -

Einde winteropvang: daklozen weer de straat op

Vanaf 2 mei sluit de winteropvang voor daklozen definitief de deuren. Dat betekent dat duizend(en) daklozen weer terug op straat belanden. Voor het 10e jaar op rij was Dokters van de Wereld verantwoordelijk voor het medische luik van de winterwerking. Met meer dan 1.700 consultaties bij 880 daklozen, is het voor Dokters van de Wereld hoog tijd dat het systeem verandert: de huidige aanpak waarbij elke lente duizenden mensen opnieuw op straat belanden, is niet langer houdbaar en een klap in het gezicht van de daklozen.

dinsdag 2 mei 2017 15:19
Spread the love

Christian is 58 jaar. Het is zijn laatste avond op het winterplan. Vanaf morgen moet hij zelf op zoek naar alternatieven om te slapen … en zich te laten verzorgen. “Niet dat we niet dankbaar zijn dat we hier tijdens de winter terecht konden.” zegt hij. “Maar elk jaar als de winter stopt, is het alsof we verdwijnen. Een keer dat de zon schijnt, is het alsof we niet meer bestaan.” 

Christian zal deze zomer niet ophouden te bestaan, net zo min als de 880 daklozen die deze winter bij Dokters van de Wereld langskwamen in de winteropvang. “Ik maak me grote zorgen over mijn patiënten” zegt dokter Jean-Claude Bollaerts. Het is het vierde jaar dat hij als vrijwillig arts daklozen verzorgt in de winteropvang. “Ik zit met astmapatiënten, diabetespatiënten: hoe zullen die nu aan insuline raken? Vorige week nog had ik een dakloze vrouw op consult: ze dacht dat ze een miskraam had. Het was ‘gelukkig’ maar een ernstige infectie aan de urinewegen. Hoe moet ze zich nu verzorgen op straat?” Het is de vraag waar we als vrijwilligers van Dokters van de Wereld elke lente weer van wakker liggen.” 

Een duur initiatief dat geen echte oplossing biedt

“Het is het tiende jaar op rij dat we vragen de logica van dit Winterplan radicaal te herbekijken”, vertelt Nel Vandevannet, Directeur Belgisch projecten: “Elk jaar zien we meer patiënten in het Winterplan. En elk jaar pompen we als samenleving veel geld in een initiatief dat geen duurzame oplossing biedt voor de daklozen. Waarom niet meer investeren in initiatieven zoals Housing First, die het probleem van de dakloosheid aan de wortel en op lange termijn aanpakt?”

Dokters van de Wereld vraagt (nog maar eens) radicale veranderingen in de aanpak rond dakloosheid. Op korte termijn moet komaf gemaakt worden met het administratieve obstakel à la belge waarbij je als dakloze enkel recht op zorg  hebt als je kan bewijzen … dat je een adres hebt.

Dokters van de Wereld vraagt komaf te maken met het tijdelijke en kortetermijnkarakter van het Winterplan. “Laten we liever investeren in alternatieven die langetermijnoplossingen bieden aan de daklozen.”

Afgelopen winter hield het Medisch Winterplan voor daklozen het volgende in:

  • 167 consultatieavonden in de opvangcentrum;
  • 1700 medisch consultaties;
  • Meest geziene medische problemen: luchtwegen, gewrichten, huid en spijsvertering;
  • 880 dakloze patiënten kwamen langs op de medische kabinetten van Dokters van de Wereld;
  • 260 “wellness” sessies (massage en pedicure);
  • 185 patiënten werden doorverwezen naar onze vaste centra om hen verder op te volgen.

In deze video maken daklozen duidelijk waarom er een duurzame opvangmogelijkheid moet komen:

 

take down
the paywall
steun ons nu!