ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw (foto archief)

‘Steekvlampolitici geven politiek een slechte naam’

In zijn 1-meitoespraak haalt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw uit naar de steekvlampolitici die “alles doen voor 2 minuten mediaroem of vals twitterplezier”. “De gevolgen kunnen desastreus zijn. De bevolking verliest haar vertrouwen in het democratisch bestel en alle ruimte wordt opengelaten voor plat populisme en onverdraagzaamheid.”

zondag 30 april 2017 15:56
Spread the love

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw ergert zich aan de Demirs en Franckens van deze wereld. “Trump, Wilders, Le Pen en andere rechtste tot extreemrechtse populisten zijn vandaag het grootste gevaar voor de democratie, de solidariteit, onze waarden. Zij komen weg met plat populistische uitspraken en een stijl die soms doet terugdenken aan de jaren 30. Maar wat ons nog meer zorgen moet baren, is dat deze stijl gekopieerd wordt door onze politici. Alles voor 2 minuten mediaroem of vals twitterplezier. De politiek als instelling verdient meer dan een verwijzing naar onfatsoenlijk debatten. Maar het zijn de conservatieve politici van vandaag die de politiek een slechte naam hebben gegeven. Door zich te ontdoen van fatsoen,” zegt De Leeuw tijdens zijn toespraak in de Gentse Vooruit.

Volgens De Leeuw zijn de gevolgen van die steekvlampolitiek desastreus. “De bevolking verliest haar vertrouwen in het democratisch bestel en alle ruimte wordt opengelaten voor plat populisme en onverdraagzaamheid. Werknemers, mensen met een uitkering, onze jongeren, gepensioneerden, langdurig zieken… de gezinnen verdienen meer dan een beleid dat zichzelf zo plat gedraagt.”

De steekvlampolitiek moet een falend beleid verhullen. “Deze regering werkt niet. Zij legt povere resultaten voor ondanks dat er economische groei in heel Europa. De regering is niet eens in staat om de juiste en goeie begrotingscijfers vast te leggen.”

Gevaar

De Leeuw noemt de regering van Michel een gevaar. “Deze regering is een gevaar. Zij schaadt letterlijk en figuurlijk de gezondheid van langdurig zieken door een zeer ondoordacht beleid dat gericht is op sanctioneren, puur om te besparen. Deze regering is een gevaar omdat zij de fundamenten van onze sociale welvaartsstaat aantast. Inzake lonen met de indexsprong en een loonmatiging. Inzake arbeid met een onwerkbare flexibiliteit op kap van de werknemers en op maat van de bedrijven. Inzake sociale zekerheid omdat die de melkkoe is geworden van Michel en waar onze pensioenen vanop meerdere fronten tegelijk worden aangevallen. De pensioenen die de essentie van solidariteit tussen jong en oud vormen.”

Het ABVV eist grondige bijsturingen: respect voor het loonoverleg, recht op loonsverhogingen ook in de openbare diensten en de socio-profit, werkbaar werk, een einde aan het sanctiebeleid voor langdurig zieken, sociale correcties van de pensioenmaatregelen, een meerwaardebelasting en een financiële transactietaks.

De Leeuw nodigt het middenveld, de burgerbewegingen en de socialistische partij ook uit om samen met het ABVV campagne te voeren voor alternatieven op lange termijn. Zo moet het minimumloon stijgen tot 14 euro per uur, de werkweek geleidelijk verminderen tot 32 uur, de pensioenen verhoogd worden zodat iedereen minstens 1500 euro krijgt en moet pensioen mogelijk zijn na een loopbaan van 40 jaar.

Om die eisen kracht bij te zetten nodigt De Leeuw iedereen uit naar de Grote Parade van Hart boven Hard op 7 mei en een nieuwe actie van het ABVV op 19 mei op het Muntplein in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!