Foto: kwb eensgezind
Nieuws, Milieu, Samenleving, België, Lokaal -

“Zwerfvuil en sluikstorten verpesten onze woonomgeving”

Vandaag, vrijdag 28 apri, organiseerden de zes kwb-afdelingen van Heusden-Zolder (samen vertegenwoordigen deze meer dan 1.000 gezinnen) een ‘flitsende’ zwerfvuilactie. Hun doel is een virus te starten over gans Vlaanderen, want we hebben allemaal baat bij een propere buurt. Belangrijk hierbij is de discussie rond statiegeld op drankverpakkingen. Daarnaast focussen ze op de inzet van een sluikstortcamera in onze gemeente. Want om tot gedragsverandering te komen is duidelijk meer nodig dan enkel het voeren van bewustmakingscampagnes.

vrijdag 28 april 2017 20:29
Spread the love

Voor wie vorig jaar door de Beringerheide in Heusden-Zolder reed, was het even schrikken. De zes kwb-afdelingen van Heusden-Zolder stonden er namelijk met de opvallende actie ‘u bent gezien’. “Hiermee wilden we de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek aanklagen”, zegt Koen Vandecruys van kwb Boekt. “Ook werden de voorbijgangers geïnformeerd over de mobiele camera die de gemeente ging inzetten. Tegelijkertijd riep kwb Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege op om niet langer te wachten met de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen.” Vandaag heeft de actie een vervolg gekregen.

“Zwerfvuil en sluikstorten verpesten onze woonomgeving. Het kost miljoenen om alles op te ruimen en het is ook nog eens erg schadelijk voor het milieu én voor de gezondheid van mens en dier”, vertelt Koen. Ondertussen zijn we weer een jaar verder en wat stellen we vast: “Ondanks alle sensibiliseringsacties van de overheid die ook nog eens miljoenen kosten, is het probleem enkel nog toegenomen. Dat zeggen wij niet alleen, het blijkt ook uit de recente studie van de Vlaamse overheid die via Apache uitlekte.”

Opvallende filmactie tegen zwerfvuil en sluikstorten

Om hun boodschap duidelijk te maken, verzamelden de verschillende lokale afdelingen van kwb Heusden-Zolder ter hoogte van de Mommestraat, die werd omgetoverd tot een heuse filmstraat. Alle auto’s werden symbolisch gefilmd, tegengehouden en de bestuurders werden geïnformeerd over de mobiele camera die de gemeente sinds kort inzet. Albert Aerts (kwb Zolder): “Vandaag filmen we symbolisch, maar de kans is reëel dat de voorbijgangers binnenkort echt gefilmd worden en een boete zullen moeten betalen. Het gemeentebestuur zet immers een mobiele camera in tegen sluikstorten. De camera valt bovendien niet op en dat zal menig sluikstorter zuur opbreken.” De afdelingen van kwb zijn grote voorstander van deze maatregel. “Als de pakkans verhoogt, zullen mensen misschien twee keer nadenken voor ze de buurt gaan vervuilen”, aldus Albert.

Ook minister Schauvliege moet zich tonen als ‘mooimaker’ en statiegeld invoeren

De mobiele camera is een belangrijke stap die door de gemeente Heusden-Zolder werd genomen maar toch vreest men bij kwb dat dit niet alles gaat oplossen. Albert: “De mobiele camera wordt ingezet tegen grote sluikstorten en op specifieke plaatsen. Dat is goed. Maar overal ligt er ook zwerfvuil en dat is minstens zo storend en gevaarlijk. Zelfs grazende koeien worden ziek omdat ze restanten van weggegooide blikjes en andere verpakkingen in de maag krijgen. Je kan niet overal camera’s plaatsen en daarom dringt kwb er bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege op aan om niet langer te wachten met de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Die twee zouden samen goed zijn voor 40% van het zwerfvuil. Wij hebben trouwens sterk de indruk dat de verpakkingsindustrie de minister aan het lijntje houdt. Alle begrip dat de invoering even duurt, maar er is zelfs nog geen startdatum bepaald. Wij roepen de minister op om zich niet te laten doen en zich te tonen als een echte ‘mooimaker’ door statiegeld in te voeren.”

Elke Limburger betaalt 29 euro om het afval van iemand anders op te ruimen

Ondertussen geven OVAM en de verpakkingsindustrie 27 miljoen euro uit aan hun nieuwe campagne ‘demooimakers’. Albert: “Ik heb ondertussen heel wat sensibiliseringsacties gezien. Deze acties resulteren echter onvoldoende in de nodige gedragswijzigingen. Dat leert trouwens ook het onderzoek dat OVAM liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat de situatie alleen nog maar verergerd is. Ondertussen betaalt elke Limburger wel 29 euro om de rommel op te ruimen, 16 euro voor het zwerfvuil en de rest voor het sluikstorten. Geld dat veel nuttiger kan worden besteed.” De zes kwb-afdelingen van Heusden-Zolder geloven in een integrale aanpak van de zwerfvuilproblematiek en vinden het hun maatschappelijke taak om deze problematiek blijvend onder de aandacht te brengen.

take down
the paywall
steun ons nu!