Ter nagedachtenis van Réne Stroobant

Ter nagedachtenis van Réne Stroobant

vrijdag 28 april 2017 12:27
Spread the love

Het ABVV heeft vandaag afscheid moeten nemen van René Stroobant (2 juli 1939 – 20 april 2017). Een boegbeeld van het ABVV in het Waasland en ver daarbuiten. 
René was een monument in syndicale middens. Zijn inzet als afgevaardigde voor abvv-metaal bij de sluiting van De Boelwerf in Temse, spreekt tot op vandaag zijn gewezen collega’s aan. 
Patrick Mertens, vandaag provinciaal secretaris ABVV-metaal Oost-Vlaanderen en toenmalig ABVV-delegee op de boelwerf: “Vastberaden, dansend rond zijn tegenstander, zijn kansen inschattend, zoekend naar de zwakke punten de juiste tactische inschattingen maken om zijn doel te bereiken. 

René was inderdaad een vechter. Hij gaf niet gauw op. Hij vocht voor de goede zaak.  Nooit voor zichzelf, altijd voor degenen die in verdrukking kwamen. Met weinig woorden, met veel – heel veel – daden!”.

Een volledige opsomming maken van de belangrijkste acties, betoging, stakingen, overlegrondes, bemiddelingen en conflicten waarin ‘De Stroobant’ een bepalende rol speelde is onbegonnen werk.  

Uiteraard is alles wat rond, in en met de Boelwerf doorheen de vijfentwintig jarige sociale geschieden is gebeurd, dé blikvanger in René zijn loopbaan. Daarmee dreigt men zijn rol die hij speelde in al die andere grote en mindergrote bedrijven uit het oog te verliezen.  

Patrick Mertens: “Maar ook buiten het eigen werkveld was ‘solidariteit’ geen hol begrip voor hem!  

Ik denk hierbij aan de strijd voor het openhouden van de Limburgse mijnen midden de tachtiger jaren.  

De bescherming van de delegees en het op 19 maart 1991 tot stand komen van de wet op de bescherming van de afgevaardigden in de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk en in de Ondernemingsraden. We hebben daar samen mee aan de wieg van gestaan!  

De legendarische beweging voor de redding van het dagblad De Morgen niet te vergeten!

Op zijn ‘oude dag’ functioneerde hij als raadgever voor de ‘andersglobalistenbeweging’!

‘Geen woorden maar daden’ was de strijdleuze die op de spandoeken van elke syndicale actie bij de Boelwerf, maar ook bij de talloze metaalbedrijven uit het Waalsland te lezen stond!  Het was hét strijdlied dat we honderden keren hebben gezongen.  Maar het was vooral dé gedragscode die René doorheen heel zijn syndicale loopbaan consequent heeft gehanteerd.”

De dienst werd vandaag 27 april 2017 op vraag van René in intieme kring gehouden. 

Bedankt René en Vaar Wel

take down
the paywall
steun ons nu!