De NAVO-landen zijn goed voor meer dan de helft van de wereldwijde militaire uitgaven
Nieuws, Wereld, Politiek -

NAVO zorgt voor sterke stijging wereldwijde militaire uitgaven de komende jaren

Zoals elk jaar brengt SIPRI een stand van zaken over de wereldwijde militaire uitgaven. Volgens dit Zweeds vredesinstituut zijn deze in 2016 met 0,4 procent gestegen in reële termen.

woensdag 26 april 2017 17:10
Spread the love

De Global Campaign against Military Spending (GCaMS) goot de cijfers in deze infografic. De NAVO-landen zijn goed voor meer dan de helft van wat de wereld uitgeeft.

NAVO wil militaire uitgaven met een vijfde laten stijgen

Desondanks vindt de NAVO dat de militaire budgetten in de komende jaren sterk moeten stijgen, meer bepaald naar 2 procent van het BBP. Dat is een afspraak die op de NAVO-top in Wales is gemaakt. Op dit ogenblik zijn er maar vijf landen die daaraan voldoen. De VS willen dat er concrete verbintenissen komen om dat cijfer te halen. Omgerekend zou dat betekenen dat de Europese lidstaten 170 miljard dollar extra moeten stoppen in hun defensie-apparaat (= van 1,3 naar 2 procent). De kwestie zou wel eens de komende NAVO-top in Brussel (25 mei) kunnen domineren.
 
Hoewel de VS al ver boven het streefdoel zitten, kondigde Trump een verhoging aan met 54 miljard dollar. Als dat allemaal hard wordt gemaakt betekent dat een gezamenlijk NAVO-defensiebudget van maar liefst 1.107 miljard dollar.

‘Russische dreiging’ is onzin

De dreiging met Rusland vormt een van de argumenten maar dat is onzin. Het Russische defensiebudget (69,2 miljard dollar in 2016) gaat in dalende lijn. In maart kondigde de Russische regering aan dat er met 25 procent wordt gesneden in het Russische defensiebudget, de grootste daling ooit in de Russische geschiedenis. De Russische economie boert niet zo goed en kan de hoge militaire uitgaven niet dragen.
 
De NAVO hult zich in stilzwijgen daarover, want dit komt niet goed uit in het propagandabeeld van “Russische dreiging”. Er is in elk geval maar één winnaar, en dat is het militair industrieel complex. De verliezers, dat zijn wij, want de factuur van de megalomane militaire uitgaven zal betaald worden met de middelen van onze sociale zekerheid.

take down
the paywall
steun ons nu!