Foto: Platform 'Belfius is van ons'
Nieuws, Economie, Politiek, België, Brussel -

Burgers verzetten zich tegen de privatisering van Belfius

De leden van het platform 'Belfius is van ons' waren deze morgen, 26 april, aanwezig aan de hoofdzetel van Belfius in Brussel om de mogelijke privatisering aan te vechten. Het platform wil de burger betrekken bij de toekomst van Belfius. Daarom is er vanavond om 18u00 ook een Algemene Vergadering van 'Belfius is van ons' gepland.

woensdag 26 april 2017 16:15
Spread the love

Burgers versus haai

Onlangs raakte bekend dat de minister van Financiën aan de regering drie opties wil voorleggen waarin sprake is van een gedeeltelijke privatisering. Vorige week verspreidde Belfius dan weer een bericht waarin ze zich officieel uitspreken voor een gedeeltelijke beursgang. Redenen genoeg voor het platform ‘Belfius is van ons’ om vanochtend te verzamelen op het Rogierplein en “neen te zeggen tegen de privatisering van Belfius”. Volgens de leden van het platform is “de impact van Belfius op de samenleving te belangrijk om de winstmaximalisatie op korte termijn als uitgangspunt te nemen voor het beheer van de bank”.

Burgers gingen tijdens de actie in een imaginaire boksring het gevecht aan met een haai. Het doel? Het huidige Belfius behoeden voor de hongerige haai die een lekkere brok ziet in Belfius om er winst uit te halen. Want dat staat er op het spel bij de privatisering: als Belfius geprivatiseerd wordt, zal het winstbejag primeren op al het overige. De actievoerders willen zich hiertegen verzetten en tegelijkertijd meepraten over de toekomst van Belfius. Te meer omdat ieder van ons bij het debacle van Dexia 363 euro betaald heeft voor de oprichting van Belfius.

Het gevecht was hevig maar dankzij een mobilisatie, wisten de burgers de haai uit te schakelen. De bank werd behoed voor privatisering en er kan nu verder gebouwd worden aan een bank die echt beantwoordt aan het algemeen belang …

Het platform ‘Belfius is van ons’ zegt nee!

Het platform ‘Belfius is van ons’ groepeert een 30-tal organisaties en mobiliseert burgers om neen te zeggen tegen de privatisering en de introductie op de beurs.

Het platform wil erover waken dat de bevolking betrokken wordt bij de toekomst van de bank door van Belfius een bank te maken die het algemeen belang voorop stelt. Daarom brengt het platform vanavond organisaties en burgers samen om met hen te discussiëren over een strategisch toekomstplan voor de bank.`

De leden van het platform ‘Belfius is van ons’ zijn:

FairFin, CADTM, Réseau Financité, CSC, ACV, CNE, LBC-NVK, KWB, FGTB Wallonie, BBTK-SETCA, ABVV, Masereelfonds, Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Openbarebank.be, CEPAG, Iteco, Hart Boven Hard, Tout Autre Chose, Poliargus, Gresea, MOC, Acide, Saw-B, Oikos denktank, Links Ecologisch Forum, FOS-socialistische solidariteit, Vermeylenfonds, Gerfa en Netwerk Tegen Armoede.De leden van het platform ‘Belfius is van ons’ zijn: FairFin, CADTM, Réseau Financité, CSC, ACV, CNE, LBC-NVK, KWB, FGTB Wallonie, BBTK-SETCA, ABVV, Masereelfonds, Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Openbarebank.be, CEPAG, Iteco, Hart Boven Hard, Tout Autre Chose, Poliargus, Gresea, MOC, Acide, Saw-B, Oikos denktank, Links Ecologisch Forum, FOS-socialistische solidariteit, Vermeylenfonds, Gerfa en Netwerk Tegen Armoede.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!