Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Samenleving -

Hoe meer vrouwenrechten, hoe kleiner de druk op onze planeet

Hoe meer rechten vrouwen krijgen, hoe kleiner de druk op onze planeet wordt, concluderen wetenschappers in het gerenommeerde tijdschrift Science.

vrijdag 21 april 2017 20:02
Spread the love

“Alles draait om voeding. Volg de voeding en je weet waarom de diversiteit van het leven op de planeet in gevaar is”, schrijven Eileen Crist, professor wetenschap en technologie aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, Camilo Mora, expert mariene biodiversiteit aan de Universiteit van Hawaï, en Robert Engelman, expert van het Worldwatch Institute.

“Wij zijn er de oorzaak van dat soorten massaal uitsterven, en de landbouw is waarschijnlijk de belangrijkste motor achter deze verliezen.”

11 miljard mensen

Van 1970 tot 2010 is de wereld de helft van zijn wilde dieren kwijtgeraakt. Ondertussen blijft de wereldbevolking maar groeien. Nu telt de planeet 7,5 miljard bewoners. Volgens de VN zullen dat er 9 miljard zijn tegen 2050 en 11 miljard tegen 2100. Allemaal extra monden om te voeden.

“Om iedereen te kunnen voeden moeten we onze landbouwopbrengst tegen het einde van de eeuw verdubbelen of zelfs verdrievoudigen”, schrijft Eileen Crist, de hoofdauteur van het artikel.

Experts stellen daarom een “duurzame intensificatie” van de landbouw voor. Maar dat zal niet volstaan, zegt Crist. “Het is belangrijk om aan de aanbodzijde te werken, maar tegelijk moeten we de vraag verminderen. Zonder gezamenlijke inspanningen om de wereldbevolking geleidelijk te stabiliseren en te reduceren, zal de natuur blijven achteruitgaan.”

Empowerment van vrouwen

De sleutel tot de oplossing is de empowerment van vrouwen, stellen de drie wetenschappers. “Door hun mensenrechten te verbeteren, hen en hun partners toegang te geven tot diensten voor reproductieve gezondheid en anticonceptietechnieken, en hun opvoeding te verbeteren, kunnen we deze planetaire crisis aanpakken.”

Er is een rechtstreeks verband tussen de opvoeding van meisjes en vrouwen en de vertraging van het aantal zwangerschappen. “Overal waar vrouwen educatief, cultureel, economisch, politiek en juridisch meer mogelijkheden krijgen, dalen de vruchtbaarheidsstatistieken”, merken de auteurs op.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!