Een wetenschapper meet de mortaliteit van koralen in het Groot Barrière Rif in oktober 2016 (coralcoe.org.au/Tane Sinclair-Taylor)
Nieuws, Wereld, Milieu -

Onherstelbare schade Barrièrerif dreigt door klimaatopwarming

Volgens recent onderzoek blijkt ook het centrale deel van het Groot Barrièrerif zwaar getroffen te zijn door verbleking, het eerste symptoom van afsterven van de koralen, als gevolg van de klimaatopwarming. Wetenschappers vrezen dat dit het einde betekent van een groot deel van het Australische koraalrif, het grootste ter wereld.

dinsdag 11 april 2017 12:16
Spread the love

Net als in 2016 vlogen Australische wetenschappers per vliegtuig en helikopter over de 911 koraalriffen die samen het 2300 kilometer lange Groot Barrièrerif vormen, ten oosten van Australië. Opnieuw waren de resultaten onthutsend, zeggen ze. Toen bleek vooral het noordelijke deel van hert rif zwaar getroffen te zijn door verbleking.

Nu stelden ze vast dat ook het middendeel er erg aan toe is. Verbleking of wegvallen van de kleurenrijkdom van de koralen is een voorteken van het het afsterven van deze delicate levensvormen. Verbleekte koralen zijn niet noodzakelijk reeds afgestorven, maar tonen wel aan dat ze in gevaar zijn.

Wetenschappers gingen er tot voor kort nog van uit dat koralen zich herstellen zodra het zeewater opnieuw koeler wordt. Die hoop blijkt ijdel. Doordat het noordelijke en centrale deel van het Groot Barrièrerif op elkaar aansluiten en zo kort na elkaar zwaar getroffen zijn, verkleint de kans op herstel drastisch, zeggen de onderzoekers.

“Verbleekte koralen zijn niet noodzakelijk dode koralen, maar in het zwaar getroffen centrale deel houden we rekening met zwaar koraalverlies”, zegt James Kerry, die aan beide onderzoeken meewerkte. “Zelfs de snelst groeiende koralen hebben minstens tien jaar nodig om volledig te herstellen. Als je dus in twaalf maanden twee keer massale verbleking vaststelt, dan is er geen enkel vooruitzicht op herstel voor de riffen die in 2016 zijn getroffen.”

“De verbleking wordt veroorzaakt door recordtemperaturen die een gevolg zijn van de opwarming van de aarde”, zegt professor Terry Hughes, directeur van het Centre of Excellence for Coral Reef Studies van de Australian Research Council, die beide onderzoeken leidde.

Het is in 2017 voor het vierde jaar op rij uitzonderlijk warm in de regio (Australië ligt op het zuidelijk halfrond, het is daar nu het einde van de zomer). 

Scientists mobilise as bleaching resumes on Great Barrier Reef

Global warming and recurrent mass bleaching of corals

take down
the paywall
steun ons nu!