Foto: Bite Back
Foto, Nieuws, Milieu, België -

Protestwake voor grootste varkensslachthuis van België

40.000 doden per week. 2.000.000 per jaar. Dat is het hallucinante aantal varkens die in Oevel geslacht worden. Het gaat hier om het grootste varkensslachthuis van België. De bouwwerken gingen eind 2015 van start en het megaslachthuis zou eind 2016 gebruiksklaar zijn. Na enkele maanden uitstel van opstart zijn ze nu enkele weken geleden in alle stilte met de werkzaamheden begonnen. Op zaterdag 8 april voerden 200 dierenactivisten daarom een symbolische protestwake voor de poorten van het megaslachthuis.

maandag 10 april 2017 18:33
Spread the love

200 dierenactivisten eisten in stilte de sluiting van het slachthuis in Oevel met spandoeken en protestborden. We legden symbolisch 40 bloemen neer, voor iedere 1.000 gedode varkens per week 1 bloem.

Nog voor de opening van het slachthuis, in november, zette Bite Back met honderden meters waarschuwingslint en signalisatiekegels de bouwwerf af en markeerde de plaats als rampgebied en toekomstige crime scene voor 2 miljoen dieren per jaar. De actie zaterdag was dus niet de eerste, en zeker niet de laatste die Bite Back in Oevel voert, waarschuwt de dierenorganisatie op Facebook.

2 jaar vertraging

Bite Back vindt het ongehoord dat ondanks het felle protest van de inwoners van Oevel, de bezwaren van de gemeente Westerlo zelf, van het actiecomité ‘Oevel zonder slachthuis’ en de beroepsprocedures voor de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de milieu- en bouwvergunning die nog lopende zijn, de werken bijna een jaar geleden startten. Door de hele procedureslag liepen de plannen om het nieuwe slachthuis te bouwen wel 2 jaar vertraging op.

Bite Back wil de onmiddellijke en definitieve sluiting van het slachthuis. “Niemand heeft nood aan een megaslachthuis, zo’n uitwas van de dolgedraaide agro-industriële sector die de Vlaamse varkenshouderij is. Niet de inwoners van Westerlo, maar zeker niet de gevoelige, sociale en intelligente dieren die varkens zijn. Iedere week weer worden er 40.000 individuen nodeloos gedood. We willen de aandacht vestigen op het onnoemelijke dierenleed dat er in Oevel iedere dag weer gebeurt, en roepen mensen ook op deze waanzin een halt toe te roepen door te kiezen voor dier-, milieu- en mensvriendelijke alternatieven voor de consumptie van dierlijke producten”, aldus Benjamin Loison, woordvoerder van Bite Back vzw.

‘Europese top’

 

In 2012 al raakte bekend dat De Lokery, het slachthuis van het Kempense vleesbedrijf Bens, op termijn vanuit Lokeren naar de site in Oevel zou verhuizen. Dat nieuwe slachthuis zou de capaciteit van De Lokery van een half miljoen varkens optrekken naar twee miljoen varkens. De forse uitbreiding is een gevolg van een joint venture, Sus Campiniae NV, die de agrogroep Vanden Avenne, waarvan Bens deel uitmaakt, en het varkensvleesbedrijf Groep Noordvlees Van Gool uit Kalmthout aangaan op het vlak van slachtcapaciteit. Groep Noordvlees had al een eigen slachthuis in Kalmthout met een slachtcapaciteit van 1,25 miljoen dieren per jaar. Met deze joint venture komen ze nu in de ‘Europese top’ terecht.

take down
the paywall
steun ons nu!