Opinie, Nieuws, Europa, Politiek -

Groot-Brittannië nu ook op de haatlijst van de Turkse regering

Ertem Sener is een Turkse sportverslaggever. Met 840.000 volgers op Twitter kan hij een ‘BT’er’ genoemd worden. Richard Moore is een ambassadeur van Groot-Brittannië in Ankara. Deze week raakten beide slaags met elkaar op de sociale media.

vrijdag 7 april 2017 11:52
Spread the love

Aanleiding was een tweet van Moore met een foto van tulpen langs een muur van het Dolmabahce-paleis in Istanbul. Daar had hij de woorden “Tulpen in Istanbul kondigen de lente aan. Hoera! aan toegevoegd.

Niets lijkt onschuldiger, maar Ertem Sener dacht daar anders over en loste op Twitter een aantal salvo’s op Moore af waar de honden geen brood van lustten. Volgens Sener bevatte de tweet van Moore een verborgen boodschap ten gunste van een staatsgreep in Turkije. Daarnaast verweet hij Moore aan te sluiten bij de Turken die bij het referendum over negen dagen van plan zijn om tegen de invoering van een presidentieel systeem te stemmen. 

“Hoerenzoon” 

Sener wist van geen ophouden: 

‘Hoe laag zijn deze mensen. Ze helpen de nee-campagne en willen een staatsgreep. Mag Allah ons land beschermen tegen deze oneerlijke en lage mensen.’

‘Dit is hoe ze een boodschap aan Turkije geven. Ze zeggen: “als we geslaagd waren [met de couppoging in 2016] dan hadden deze tulpen eerder gebloeid.”’

‘Britse hond. Deze tulpen zijn al eeuwen in [martelaren] bloed gedrenkt! Dat weten jullie voorouders heel goed, laaghartige honden.’  

‘De bazen van de moordenaar die kinderen met chemische wapens vermoordde in Syrië hebben het recht niet om over lente en tulpen te spreken.’ 

Alsof hij zichzelf nog niet duidelijk genoeg vond meende Sener dat hij Moore ook nog voor “hoerenzoon” moest uitschelden. Moore reageerde op Twitter, kort maar met befaamde Britse onderkoeldheid:

‘Oh dear! Who is this fool?’

Nieuw doelwit 

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de knoppen doorsloegen bij Sener. Er is echter meer aan de hand, want de laatste weken begint Groot-Brittannië een nieuw doelwit te worden voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en omgeving. Zo zei Yigit Bulut, de adviseur van president Erdogan, eerder deze week dat Turkije door de Britten gecontroleerd zal blijven worden wanneer het presidentieel systeem niet ingevoerd wordt.

De anti-Britse stemming in Ankara is nieuw en valt daarom op. Kort geleden werden de Britten nog ontzien bij de Turkse haatcampagne tegen Europa. Dat had alles te maken met de Brexit. Erdogan hoopte op lucratieve overeenkomsten met Londen en toonde zich in dat kader erg vergevingsgezind. Dat de voormalige burgemeester van de Britse hoofdstad, en huidige buitenlandminister, Boris Johnson een prijs in de wacht sleepte voor het meest beledigende gedicht over hem, kon Erdogan zelfs niet van zijn stuk brengen. Erdogan zweeg erover als het graf toen Johnson Turkije bezocht.

FCO

Een eind vorige maand verschenen rapport van de buitenlandcommissie van het Britse parlement (FCO) veranderde veel. Daarin werd er weliswaar rekening mee gehouden dat volgelingen van imam Fethullah Gülen bij de couppoging van vorig jaar betrokken waren, maar de FCO zag geen bewijzen voor verantwoordelijkheid van de beweging als geheel. Wie het aldus stelt kan rekenen op woede-uitbarstingen in Ankara.

Kortom, Groot-Brittannië staat nu ook op de haatlijst van de AKP en Sener nam met zijn aanval op Moore zijn aandeel in het demoniseren van de Britten. 

Dat laatstgenoemde over de lente schreef in zijn tweet vormde voor Sener mogelijk een extra aanleiding. Momenteel doet namelijk het gerucht de ronde in Turkije dat Gülen een bijzondere gebeurtenis voor de lente zou hebben aangekondigd. Erdogans medestanders interpreteren dat als een volgende poging tot staatsgreep. In AKP-kringen, waar Sener duidelijk toebehoort, maakt dat het woord ‘lente’ nu net zo taboe als ‘nee’.

Nazaten van nazi’s

Zoals bekend stond Nederland al eerder op de haatlijst van dat grote paleis in Ankara. Volgens Erdogan zijn niet alleen Duitsers, maar ook Nederlanders “nazaten van nazi’s”. Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe woedend ik daarover ben.

Mijn moeder behoorde tijdens WOII niet tot een bevolkingsgroep waar het Hitler-tuig het specifiek op voorzien had, maar toch heeft ze vooral tijdens de Hongerwinter zwaar geleden. Haar menu bestond uit bloembollen en stijfsel. Dat wil zeggen, als ze geluk had, want vaker moest ze vuilnisbakken uitschrapen om te overleven. Schoenen had ze niet. In plaats daarvan droeg ze twee plankjes met touwtjes aan haar voeten.

Als kind van mijn moeder ben ik volgens de Turkse president dus een “nazaat van een nazi”. Ik ben beledigd, tot op het bot. Ga je mond spoelen met water en zeep Recep Tayyip Erdogan!

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

take down
the paywall
steun ons nu!