Foto: YouTube Greenpeace Belgium
Nieuws, Milieu, België -

Greenpeace: “Brico noemt schadelijkheid Roundup een fabel”

Half maart stuurde Greenpeace twee mysteryshoppers naar een twintigtal Brico-winkels met de vraag: “Ik wil mijn terras/oprit onkruidvrij maken. Wat raadt u mij aan?” Opvallend: de marktleider blijft glyfosaathoudende producten zoals Roundup promoten. Volgens sommige verkopers zijn die zelfs totaal onschadelijk.

dinsdag 4 april 2017 15:18
Spread the love

Niet kankerverwekkend’, ‘Geen ecologisch product, maar niet schadelijk’, ‘Dat het schadelijker zou zijn [dan alternatieven] is een fabel’, klinkt het resoluut in winkels van de grootste doe-het-zelfketen van het land. Dat blijkt uit deze video waarin enkele mysteryshoppers voor Greenpeace Belgium op onderzoek uitgaan. 

“Brico negeert wetenschappelijke bewijzen [1] en de groeiende ongerustheid over de gevolgen van deze herbiciden [2]. Zijn winst primeert blijkbaar op onze gezondheid en het milieu”, zegt Muriel de Pauw van de landbouwcampagne bij Greenpeace België.

Volgens een KB van 24 november 2015 moeten verkopers van pesticiden informatie ter beschikking stellen over de risico’s van pesticidegebruik voor gezondheid en milieu. Ze worden ook geacht de consument correct te informeren over de alternatieven voor chemische bestrijding.

“Als Brico zijn klanten niet correct kan informeren over herbiciden met glyfosaat, is het beter deze producten uit de handel te nemen – zoals tal van winkelketens [3] in onze buurlanden hebben gedaan”, stelt Muriel de Pauw.

Inmiddels heeft Wallonië het gebruik van glyfosaat door particulieren verboden, met ingang van 1 juni 2017 [4]. Ook in Brussel is glyfosaat sinds eind vorig jaar niet meer toegelaten. Dat betekent dat deze herbiciden binnenkort in twee van de drie gewesten niet meer gebruikt mogen worden in en rond het huis.

“Gaat Brico dan zijn Brusselse en Waalse klanten aanmoedigen om de wet te overtreden?”, vraagt De Pauw zich af.  

Voetnoten:
[1] Kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie noemen glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Deze classificatie wordt gebruikt indien er ‘beperkt bewijsmateriaal’ is bij mensen en ‘voldoende bewijs’ bij laboratoriumonderzoek op dieren dat de stof kanker verwekkend kan zijn voor de mens. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf
[2] Myers et coll. 2016. Concerns over use of glyphosate-based herbicides and risks associated with exposures: a consensus statement. Environmental Health, doi 10.1186/s12940-016-0117-0. 17 februari 2016 http://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-016-0117-0
[3] Meer dan 15 GROTE winkelketens in onze buurlanden haalden glyfosaathoudende producten zelf uit hun rekken. In Nederland gaat het omIntratuin, Praxis (zusterbedrijf van Brico!), Coop, Etos, Groenrijk, Hornbach, Jumbo, Plus, Gamma, Karwei en Ranzijn Tuin & Dier. In Duitsland zijn dat Bauhaus, Baumarkt, Hornbach, Toom en Obi. In Frankrijk de keten U.
[4] Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering op 10 november 2016 dat het gebruik van pesticiden die glyfosaat bevatten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt.

take down
the paywall
steun ons nu!