Nieuws, Europa, Milieu -

Britten kunnen maar kwart van schaliegas ontginnen

Groot-Brittannië zit op een enorme schaliegasvoorraad, maar daarvan kan het maar een kwart ontginnen. Er is bovengronds te weinig plaats, blijkt uit een onderzoek van Refine-consortium.

maandag 3 april 2017 17:28
Spread the love

De Britse regering verwacht veel van de ontginning van schaliegas, gas dat opgeslagen zit in gesteente. De grootste voorraad is de Bowland Shale, een schalielaag die vooral in het noorden van Engeland te vinden is.

Maar onderzoekers van het Refine-consortium – Refine staat voor Research Fracking in Europe – zeggen dat er bovengronds niet veel mogelijkheden zijn om het schaliegas te ontginnen. Daardoor kan maar 26 procent van het gas in het Bowlandbekken worden bovengehaald, melden ze in Science of the Total Environment.

Schade

Ze gingen na wat de impact van eventuele schaliegaswinning zou zijn op bestaande gebouwen, wegen en rivieren. Zo konden ze uitrekenen hoeveel boorputten men maximaal kon installeren zonder schade toe te brengen aan bestaande infrastructuur en natuurelementen.

Volgens een vier jaar oud onderzoek van de British Geological Survey (BGS) bevat de Bowland Shale ruim 37.000 kubieke kilometer gas.

In 2014 plaatste een team van Britse deskundigen grote vraagtekens bij de veiligheid van de schaliegaswinning in het land.

Gesteente scheuren

Om schaliegas te ontginnen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenaamde fracken. Daarbij worden water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de bodem gepompt.

De praktijk ligt onder vuur van milieu- en gezondheidsorganisaties. Ze vrezen voor de lucht- en waterkwaliteit rond de bronnen en krijgen hiervoor steun van heel wat wetenschappers. 

take down
the paywall
steun ons nu!