Regering verlaagt nog maar eens pensioenen

Dat de regeringspartijen meer kibbelen dan beleid voeren, betekent nog niet dat de besparingsmachine helemaal stilvalt. Vooral de minister van Pensioenen Bacquelaine toont zich heel ijverig op dat vlak. De nieuwste slachtoffers zijn de gepensioneerden die meer dan 45 jaar werkten. Zij dreigen tot 100 euro per maand te verliezen.

donderdag 30 maart 2017 14:32
Spread the love

Voor wie een loopbaan heeft van meer dan 45 jaar wordt het pensioen nu berekent op basis van de 45 beste jaren, de jaren dus waarin de werknemer het meest verdiende. De jaren waarin die persoon ziek, werkloos of bruggepensioneerd was worden meegeteld op basis van het laatst verdiende loon.

Bacquelaine komt met een nieuwe berekeningswijze op de proppen die nadelig zal zijn voor zo’n 20.000 gepensioneerden. Vanaf volgend jaar wil hij enkel nog de 45 eerste jaren laten meetellen. Hij hoopt daarmee 100 miljoen te besparen.

De minister was zelf niet geïnteresseerd in de impact van zijn maatregel, maar de vakbonden lieten het narekenen door de pensioendienst. De resultaten zijn ontluisterend. Voor 35 procent van de mannen en 7 procent van de vrouwen komt het neer op een lager pensioen. Er zijn minder vrouwen die zo’n lange loopbaan hebben, maar de individuele impact is wel groter. De helft van de besparing valt op hun schouders.

“Pensioenen die vandaag tussen de 1042 en 1249 euro per maand liggen, zullen dalen met 65 euro per maand (bruto). Vanaf een pensioen van 1250 euro zullen gepensioneerden al gauw zo’n 100 euro per maand verliezen”, schrijft het ABVV.

Vrijdag staat nog een andere maatregel van Bacquelaine op de agenda van de ministerraad. Hij wil de gelijkgestelde periodes (periodes van niet-werken die toch meegeteld worden bij de pensioenberekening) beperken.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!