© StampMedia/Jesse Oyen

“Newroz staat voor de strijd tegen de onderdrukking van alle minderheden”

Voor de Koerden is hun nieuwjaarsviering niet zomaar een feestje als een ander. Volgens Faysal Sariyildiz, lid van de Koerdische oppositiepartij in Turkije, staat Newroz namelijk vooral voor de strijd tegen de onderdrukking. Op 25 maart kwam de Koerdische gemeenschap van ons land samen in Aarschot om die strijd en het begin van de lente te vieren.

woensdag 29 maart 2017 14:59
Spread the love

Op 25 maart zakten om en bij de 1500 Koerden af naar Aarschot om hun nieuwjaarsfeest te vieren. Volgens de Koerdische kalender begint het nieuwe jaar namelijk op 21 maart, samen met de lente. Onder de feestvierders waren niet enkel Belgische Koerden, maar ook Koerden die momenteel in asielcentra in ons land verblijven.

Het zogenaamde Newroz werd gevierd met traditionele muziek, dans en een demonstratie van een gevechtsport. De allerkleinsten maakten duidelijk plezier en ook de volwassenen leken erg te genieten van het gebeuren. Toch werd het geen uitbundige gebeurtenis, zoals dat op een Westers nieuwjaarsfeest vaak wel het geval is. Er was geen alcohol te bespeuren, waarschijnlijk omdat het merendeel van de Koerden moslim is. De sfeer was rustig en het samenhorigheidsgevoel groot.

Volgens Delil Agbaba van NavBel, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan, is het Newroz een echt gemeenschapsfeest. “Ook in Koerdistan wordt het nieuwjaar in gemeenschapsverband gevierd. Veel mensen wonen er in kleine dorpjes en hebben al vijftig jaar dezelfde buren. Iedereen viert er samen Newroz. Het is dus zeker geen privéaangelegenheid die enkel in familiekring wordt gevierd.”

“Vrijheid voor Koerdistan”

De sereniteit en het samenhorigheidsgevoel zou natuurlijk ook te maken kunnen hebben met de schaduw die over het Koerdische volk hangt. Hun strijd voor meer autonomie lijkt namelijk vooral in Turkije al jaren nergens toe te leiden. Deze maand nog kwamen er in Frankfurt 30.000 Koerden op straat om te protesteren tegen het Turkse referendum waarmee president Erdogan zijn macht hoopt uit te breiden. De betogers pleitten voor ‘meer democratie in Turkije’ en ‘vrijheid voor Koerdistan’.

Die drang naar zelfbeschikking kwam ook op het Newroz-feest uitgebreid naar voren. Aan de muren prijkten vlaggen van de Koerdische separatistische beweging PKK, die in heel wat landen op de lijst van terroristische bewegingen staat. Ook een reusachtige afbeelding van PKK-leider Abdullah Öcalan maakte deel uit van het decor.

Daarnaast werd er een speech gegeven door Faysal Sariyildiz. In 2016 werd er in Turkije een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen het lid van de Koerdische oppositiepartij HDP. Net zoals een aantal van zijn partijgenoten, die al opgepakt zijn, wordt Sariyildiz er van verdacht banden te hebben met de PKK. Terugkeren naar Turkije kan niet meer, aangezien hij onmiddellijk zou worden gearresteerd.

Niet zomaar een feestje

Volgens het HDP-lid is Newroz niet zomaar een feestje om het nieuwe jaar en het begin van de lente te vieren. Het staat symbool voor de strijd tegen de onderdrukking. Niet enkel van de Koerden, maar van alle minderheidsgroepen in het Midden-Oosten. “Het Koerdische volk moet zich samen met alle andere minderheden, zoals de christenen en de Assyriërs, verzetten tegen de onderdrukking”, benadrukt hij.

Het eeuwige verzet en de strijd voor meer autonomie lijkt dus non-stop rond te spoken in het hoofd van de Koerdische gemeenschap, ook op een feestelijke gelegenheid als Newroz.

© 2017 – StampMedia – tekst: Eva Peeters; beelden: Jesse Oyen

take down
the paywall
steun ons nu!