Een Egyptische boer voedert zijn koeien (Giulio Napolitano/FAO)

Voedselsituatie Midden-Oosten zeer slecht door conflicten

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika kampen in 2017 met nog grotere voedselonzekerheid en ondervoeding dan in 2010. Dat blijkt uit VN-rapport. De positieve evolutie die voor 2010 was bereikt, toen ondervoeding, groeiachterstand, bloedarmoede en armoede nog gestaag afnamen, is sindsdien omgekeerd.

dinsdag 28 maart 2017 15:51
Spread the love

De verslechtering van de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is het gevolg van de conflicten en langdurige crises in de regio, staat in het rapport 2016 Near East and North Africa Regional Overview of Food Insecurity van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

In het Midden-Oosten leed in de periode 2014/2015 bijna 9,5 procent van de bevolking (ongeveer 30 miljoen mensen) aan ernstige voedseltekorten. “De regio kampt met ongekende uitdagingen op gebied van voedselzekerheid, als gevolg van conflicten, waterschaarste en klimaatverandering”, zegt Abdessalam Ould Ahmed, plaatsvervangend FAO-directeur-generaal.

“We worden er opnieuw aan herinnerd dat oorlogen de ergste vijand van voedselzekerheid zijn”, zei José Graziano da Silva, algemeen directeur van de FAO, tijdens een recent bezoek aan Libanon.

“Onze rapporten en die van anderen hebben, soms met gruwelijke details, beschreven hoe de conflicten in de regio het leven van mensen verwoesten, de landbouw ontwrichten, de voedselprijzen doen stijgen, angst en onzekerheid veroorzaken en grootschalige ontheemding en alarmerende vluchtelingenstromen.”

Libanon, een klein land dat zelf te maken heeft gehad met oorlog en interne conflicten, vangt momenteel meer dan 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op, zei Da Silva. “Een derde van de bevolking is daar vluchteling. Dat is vergelijkbaar met een situatie waarbij de EU meer dan 170 miljoen vluchtelingen zou opnemen.

Naast conflicten en crises zijn waterschaarste en klimaatverandering de meest fundamentele uitdaging voor het beëindigen van honger en het stimuleren van duurzame landbouw. Waterschaarste is een probleem in de hele regio, waardoor die afhankelijk is van voedselimport.

De klimaatverandering heeft ook een grote impact op de beschikbaarheid van water, zeggen FAO-deskundigen.

Food Security in the Middle East Sharply Deteriorated

take down
the paywall
steun ons nu!