Vrouwen overlijden vaker aan overdosis

Vrouwen overlijden vaker aan een overdosis drugs of medicijnen dan mannen. Ze worden ook minder vaak behandeld voor hun verslaving dan mannen, waarschuwt de International Narcotics Control Board (INCB).

woensdag 8 maart 2017 17:50
Spread the love

Vrouwen en meisjes maken wereldwijd een derde van alle drugsgebruikers uit. Toch is maar een vijfde van de gebruikers die behandeling krijgt, vrouw. In het afgelopen jaar is er volgens de INCB, een organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties, een aanzienlijke stijging geweest van het aantal vrouwen dat overlijdt aan een overdosis. “Systemische, structurele, sociale, culturele en persoonlijke barrières verhinderen deze vrouwen hulp te zoeken”, zegt de INCB.

Vrouwen krijgen bovendien vaker verdovende middelen en medicatie tegen angsten voorgeschreven dan mannen, en zijn daardoor ook vaker in de gelegenheid misbruik te maken van deze middelen, staat in het laatste INCB-rapport.

Preventie

De INCB, die erop toeziet dat regeringen in overeenstemming met internationale drugsverdragen handelen, roept op tot programma’s die rekening houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Duitsland en Servië rapporteerden bijvoorbeeld dat fatale overdoses van medicijnen die op recept werden voorgeschreven, vaker voorkomen bij vrouwen. In het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland nam het aantal fatale overdoses, met alle substanties, onder vrouwen sterker toe dan onder mannen, blijkt uit het afgelopen week verschenen jaarlijkse rapport van de INCB.

Gedetineerden

De organisatie adviseert meer geld uit te trekken voor preventie en  gezondheidszorg voor vrouwen die afhankelijk zijn van verdovende middelen “We willen de perceptie veranderen en beleidsmakers eraan herinneren dat het belangrijk is de rechten van vrouwen die drugs gebruiken of overtredingen hebben begaan, en hun gezinnen, te beschermen”, zegt Werner Sipp, voorzitter van de INCB.

Het rapport wijst ook op het belang van preventiebeleid voor specifieke doelgroepen, zoals gevangenen, zwangere vrouwen, mensen met hiv/aids en prostituees. Vrouwelijke gevangenen en sekswerkers zouden in het bijzonder risico lopen op drugsgebruik. “We willen landen aanmoedigen alternatieven te zoeken voor gevangenisstraf voor drugsmisdrijven, zoals behandeling, rehabilitatie en sociale integratie.”

take down
the paywall
steun ons nu!