Een plaats vooruit in de wachtrij, een vergunning, een doktersbriefje, een boete kwijtschelden... met wat 'drinkgeld' gaat het zoveel vlotter (adb.org)

Kwart Aziaten ondergaan corruptie in alle overheidsdiensten

Een kwart van de inwoners van zestien Aziatische landen – ongeveer 900 miljoen mensen – betaalt smeergeld aan overheidsambtenaren voor hun diensten. Daartoe horen ook enkele van de grootste economieën in Azië, blijkt uit onderzoek van Transparency International.

woensdag 8 maart 2017 17:15
Spread the love

Corruptiewaakhond Transparency International sprak met bijna 22.000 mensen over hun recente ervaringen met corruptie. Hun vaststellingen werden gebundeld in het rapport People and Corruption: Asia Pacific, dat een onderdeel is van hun Global Corruption Barometer.

In China zei bijna drie kwart van de bevraagden personen dat de corruptie is toegenomen in de afgelopen drie jaar. Het lijkt erop dat deze mensen geen resultaat zien van het groot overheisoffensief om corruptie te bestrijden. Slechts een op de vijf mensen zei dat het corruptieniveau was gedaald, de helft vond dat de overheid het slecht doet als het aankomt op corruptiebestrijding.

Armen meest kwetsbaar

“Miljoenen mensen worden gedwongen smeergeld te betalen voor overheidsdiensten. De armen zijn het meest kwetsbaar”, zegt José Ugaz, voorzitter van Transparency International. Van de armste ondervraagden zei 38 procent al ooit smeergeld te hebben betaald, het hoogste percentage van alle inkomensgroepen.

“Zonder fatsoenlijke wetgeving floreert corruptie. Omkoperij is geen kruimeldiefstal. Mensen hebben daardoor niet genoeg geld over om te eten of er is geen geld meer voor onderwijs. Dit ondermijnt de toegang tot goede gezondheidszorg en uiteindelijk kunnen er mensen aan overlijden”, zegt Ugaz.

Politieagenten staan bovenaan de lijst met beroepen die zeer vatbaar zijn voor corruptie. Iets minder dan een derde van de mensen die in de afgelopen twaalf maanden contact hadden met de politie, zei steekpenningen betaald te hebben. Meer dan een op de vijf zegt zich machteloos te voelen tegenover deze situatie.

Transparency beveelt de overheden aan om anti-corruptiedoelen na te streven bij Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) als honger, armoede, onderwijs, gezondheid, gendergelijkheid en klimaatactie, en om mechanismen te ontwikkelen die de risico’s op corruptie verlagen (zie Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de VN?).

take down
the paywall
steun ons nu!