Brei je eigen pussyhat!

Brei je eigen pussyhat!

Op Vrouwendag 8 maart legde 'culturele inspiratiefabriek' Curieus het werk neer, om zijn solidariteit uit te drukken bij de internationale vrouwenstaking. Samen breiden ze knalroze mutsen – Pussyhats – als symbool van verzet tegen het wereldwijd geweld op vrouwen. Zij leggen uit waarom ze voor deze actie kozen.

woensdag 8 maart 2017 21:03
Spread the love

Solidarity is our weapon! En roze mutsen, dat ook!

Op Vrouwendag 8 maart legt Curieus het werk even neer, neemt de breinaalden op en sluit zich aan bij de internationale vrouwenstaking. Met deze staking protesteren we tegen het huidige sociale, wettelijke, politieke, morele en verbale geweld tegen vrouwen wereldwijd, van Trump tot IS, van religieuze leiders tot vrouwonvriendelijke politici, van Noord tot Zuid.(curieus.be)

Je kan ons vinden – knalroze mutsen breiend – op 8 maart vanaf 10 uur op het pleintje aan de Grasmarkt in Brussel. Breng je klapstoeltje en breinaalden mee! Veritas steunt de actie met roze wol (Dank!).

Alle redenen op een rijtje waarom wij het werk neerleggen op 8 maart? Die vind je in het artikel Beter konden wij het niet verwoorden van Charliemag.be. “8 maart, Internationale Vrouwendag, is hét moment om te tonen dat je solidair bent met vrouwen die elke dag vechten voor rechten die wij al grotendeels verworven hebben, maar die ons net zo snel weer afgenomen kunnen worden.” En ook in België is volledige gendergelijkheid nog ver weg.

Waarom roze mutsen?(curieus.be)

De roze pussyhat is op amper enkele weken tijd uitgegroeid tot hét symbool van vrouwenverzet. Waar de roze mutsen in oorsprong vooral een praktisch herkenningsaccessoire waren (en vooral warm in koude tijden), is het vandaag vooral een symbool van internationale solidariteit en een subtiele middelvinger naar Donald ‘grab them by the pussy’ Trump. En waarom breien? Wel ja, wij vrouwen hebben toch niets anders te doen, niet? (dit is een ironische opmerking)

Staken onze mannelijke collega’s ook mee?

O jawel. Je zal de weinig mannelijke Curieuscollega’s even enthousiast aan het breien zien, op 8 maart op de Grasmarkt. Het is niet zo dat mannen in een andere wereld leven. We delen deze samenleving, we’re in this together. Iedereen wordt beter van gelijkwaardigheid.

take down
the paywall
steun ons nu!