Klokgewijs vanaf linksboven: Huisvrouw Margaret Mumbua wast klederen in Nairobi, Kenya washes clothes (Allan Gichigi/Oxfam); Een Vietnamese vrouw in een kledingfabriek, Vietnam (Eleanor Farmer/Oxfam); Een vrouw spreekt op een vergadering om vrouwen aan te zetten tot politieke participatie (Ellie Kealey/Oxfam); Flonira Mukamana werk aan haar tomatenplanten in Rwanda (Aurelie Marrier d'Unienville/Oxfam)
Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving -

Terug diepere genderkloof, vrouwenrechten onder druk

Tientallen jaren werk op het gebied van vrouwenrechten en armoedebestrijding dreigen tenietgedaan te worden door het slechte voorbeeld van de Amerikaanse regering onder president Trump, stellen ontwikkelingsorganisaties in de aanloop naar de Internationale Vrouwendag van 8 maart.

maandag 6 maart 2017 15:44
Spread the love
Oxfam International stelt in zijn rapport An economy that works for women dat de stap van president Trump de laatste is in een reeks beslissingen die grote invloed zullen hebben op de armste vrouwen in de wereld. Als gelijkheid op dergelijke manier terug verslechtert, zal het volgens Oxfam onmogelijk worden de extreme armoede de wereld uit te helpen voor 2030, zoals wordt gesteld in de VN-Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

She Decides

In reactie op deze maatregel van president Trump richtte de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) het noodfonds She Decides op waar ook België aan meedoet. Voor dit fonds werd tot nu toe 181 miljoen euro toegezegd door verschillende landen, organisaties en particulieren, bleek op 5 maart 2017 tijdens een conferentie in Brussel.

Met dit bedrag kan het gat dat is ontstaan door het wegvallen van de Amerikaanse bijdrage, maar ten dele worden gedicht. Minister Ploumen zei tijdens de conferentie, waar 57 landen vertegenwoordigd waren, een brede internationale coalitie te willen vormen die zich gaat inzetten voor de rechten van vrouwen op het gebied van gezinsplanning.

Slecht betaald werk

“Aan het huidige tempo kost het ongeveer 170 jaar om een einde te maken aan de wereldwijde inkomenskloof van 23 procent tussen mannen en vrouwen. Dat is 52 jaar langer dan we een jaar geleden hadden ingeschat”, schrijft Oxfam. “In de afgelopen vijf jaar is de directe financiering van vrouwenorganisaties door donoren meer dan gehalveerd.”

Deepak Xavier, hoofd van de campagne Even It Up van Oxfam, zegt dat veel basisrechten die er in de laatste decennia wereldwijd zijn gekomen voor vrouwen, terug gevaar lopen. “Iedereen moet voorkomen dat er een terugval komt. Erkenning dat vrouwen en meisjes gelijk zijn aan mannen en jongens, is cruciaal in de strijd tegen armoede en ongelijkheid.”

In het rapport zet Oxfam uiteen waarom betaald werk voor vrouwen een belangrijke route uit de armoede is. De genderongelijkheid in de economie is echter teruggezakt tot op het niveau van 2008, betoogt de ontwikkelingsorganisatie. Miljoenen vrouwen in de wereld doen slecht betaald en onzeker werk. Daarnaast verrichten zij het grootste deel van de onbetaalde zorgtaken in hun familie, zoals de zorg voor de kinderen en het huishouden. “Zelfs in landen waar de verdeling het meest eerlijk is, doen vrouwen naar schatting twee keer zo veel onbetaalde zorgtaken als mannen.”

“Uit studies blijkt ook dat door economische ongelijkheid vrouwen in ontwikkelingslanden jaarlijks in totaal 9.000 miljard dollar inkomsten mislopen. Van dat bedrag kunnen niet alleen vrouwen profiteren, maar het zou ook nieuwe koopkracht creëren voor gezinnen en een stimulans zijn voor de gehele economie”, zegt Oxfam.

Oxfam roept aan de vooravond van Internationale Vrouwendag op tot het vrijwaren van de rechten van vrouwen op veilig, waardig en goed betaald werk en op een rechtvaardige wereld zonder armoede.

take down
the paywall
steun ons nu!