Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving -

Slechts klein deel vluchtelingen komt naar Europa

Het grootste deel van de 3,2 miljoen mensen die begin 2016 moesten vluchten, zijn terechtgekomen in lage- of middeninkomenlanden. Dat staat in een nieuw rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

woensdag 1 maart 2017 18:30
Spread the love

“De armste gemeenschappen bieden het vaakst onderdak aan ontheemden”, zei Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de presentatie van het rapport

Meer dan de helft van de nieuwe vluchtelingen die Syrië ontvluchtten in de eerste helft van 2016, bleef in de directe omgeving: Turkije, Jordanië, Libanon en Egypte.

Andere relatief grote groepen ontvluchtten Irak, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Eritrea, Somalië, Zuid-Soedan en Soedan.

In verhouding tot hun bevolking, tellen Libanon en Jordanië het grootste aantal vluchtelingen. Als gekeken wordt naar de economische prestaties van een land, dragen Zuid-Soedan en Tsjaad de grootste last.

Solidariteit

“Er is momenteel niet zozeer sprake van een crisis in aantallen, maar een crisis in solidariteit en samenwerking”, zei Grandi.

Van alle landen telt Turkije het hoogste aantal vluchtelingen. Halverwege 2016 telde het land 2,8 miljoen vluchtelingen. Daarna volgen Pakistan (1,6 miljoen), Libanon (1 miljoen), Iran (978.000), Ethiopië (742.700), Jordanië (691.800), Kenia (523.500), Oeganda (512.600), Duitsland (478.600) en Tsjaad (386.100).

Eerder deze maand bekritiseerde Grandi de politisering van het vluchtelingenprobleem in Europa, de Verenigde Staten en andere geïndustrialiseerde landen en regio’s. “Dit zijn mensen die vluchten voor gevaar, ze zijn zelf niet gevaarlijk”, zei hij.

take down
the paywall
steun ons nu!