Nieuws, Wereld, Samenleving -

“Meer dan 35 muggensoorten kunnen zika overdragen”

Het zika-virus kan waarschijnlijk door veel meer muggensoorten overgedragen worden dan tot nu toe werd aangenomen. Dat stellen onderzoekers van de University of Georgia in de Verenigde Staten. Zij schatten dat zo'n 35 soorten hiertoe in staat zijn.

woensdag 1 maart 2017 19:57
Spread the love

De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat het zika-virus wordt verspreid via de beet van een besmette mug. Van de Aedes aegypti en Aedes albopictus was al bekend dat ze het zika-virus kunnen verspreiden. Het is echter aannemelijk, zeggen ecologen, dat meer muggensoorten dit kunnen.

Ze baseren dat onder meer op een uitbraak in 2007 op het eiland Yap in Micronesië. Daar was een andere soort bij betrokken, de Aedes hensilli. Virussen die sterk lijken op zika, kunnen gemiddeld overgedragen worden door meer dan negen verschillende soorten muggen.

Reizigers

Op grond van een rekenkundige analyse stellen de onderzoekers dat waarschijnlijk zo’n 35 muggensoorten in staat zijn zika over te dragen. Ze waarschuwen echter dat dat niet betekent dat zika zich ook daadwerkelijk zal verspreiden naar de gebieden waar de muggen voorkomen.

Zika veroorzaakte in 2015 en 2016 een crisis in Brazilië en het Caraïbische gebied. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het ernstige hersenafwijkingen kan veroorzaken bij baby’s. Ook in de VS en Europa werden besmettingen geconstateerd bij mensen die op reis het virus hadden opgelopen.

take down
the paywall
steun ons nu!