De bandleden van Sindicato Sonico (foto: Andrian Ponce).
Interview, Cultuur, België -

Sindicato Sonico bezingt het leven van de migrant

Hoe kun je achtereenvolgens rock, merengue, salsa en ska spelen en ervoor zorgen dat het als een geheel blijft klinken? Door het feestelijk te houden en het te voorzien van geëngageerde teksten. Dit geheime recept passen de bandleden van Sindicato Sonico toe op hun nieuwe cd. Deze klinkt niet alleen zeer vrolijk en dansbaar, maar raakt ook gevoelige snaren over het leven van de migrant. Tijd voor een gesprek met frontman Rockman Santos en trombonist Loes Minnebo.

maandag 27 februari 2017 10:40
Spread the love

We ontmoeten elkaar in café Zeezicht, één van de meest populaire cafés van Antwerpen. Onlangs haalde dit café het wereldwijde nieuws toen bleek dat het Amerikaanse producten boycot als protest tegen de huidige rechtse regering in het Witte Huis.

“Ik denk dat het ook een algemene muzikantenbezorgdheid is om te protesteren tegen het huidige rechtse discours”, vertelt Loes ‘Loescita Bonita’ Minnebo, trombonist van de groep. Hoewel de muziek van Sindicato Sonico zeer feestelijk klinkt, getuigen sommige van hun teksten van engagement.

‘Merengue van de allochtoon’

Bassist en frontman Rockman Santos legt het uit: “Zo zingen we in het nummer Merengue del Allochtone over het leven van de migrant. Kijk, wij zijn zelf ook allochtonen (lacht). In het begin is het leven in het land van aankomst niet gemakkelijk, maar het wordt na een tijd beter. Soms heb je mensen met een hoog diploma die bijvoorbeeld als poetsvrouw moeten beginnen, maar later wel goed terechtkomen. Verder bedachten we dit nummer toen de krant De Morgen het woord allochtoon juist afschafte, er was toen erg veel rond te doen.”

Rockman (“Zo heet ik echt”) kwam zelf als jongeman aan het begin van deze eeuw naar Antwerpen. Daarvoor groeide hij op in het stadje El Grullo (“Gru York City”) in de Mexicaanse deelstaat Jalisco. Op een zolderkamer ontstond de band Sindicato Sonico. Jaren later werd dit een muzikaal project aan het Antwerps conservatorium. “We kregen de meeste punten”, voegt hij er aan toe met een brede grijns.

Mestizo-muziek

Trombonist Loes voegde zich ongeveer vier jaar geleden bij de band. Zij studeerde lang daarvoor af aan het conservatorium van Rotterdam en houdt er een uitgebreid muzikaal repertoire op na. Zo speelt zij ook in een salsaband en in verschillende brassbands.

Deze muzikale verscheidenheid komt ook terug in het repertoire van Sindicato Sonico. De veelzijdigheid van deze band is opvallend. “We noemen onze muziek tegenwoordig mestizo, een mix”, verduidelijkt Santos. Hun nieuwste cd begint met een rocksong over de desaparacidos, de verdwenen mensen, van Ciudad Juarez in Mexico.

Rockman: “Er werden hier honderden vrouwen vermoord, verschrikkelijk.” Na een geëngageerde merengue (een Caribische muziekstijl) volgt het nummer Me voy a olvidar de ti, ‘Ik ga je vergeten’, wat ondanks de zware tekst toch een mengeling van salsa en cumbia (een Zuid-Amerikaanse muziekstijl) is. Weer wat later volgt er een instrumentale ska, die is geschreven door de eigen toetsenist Ruben Valle.

Feestelijke klank

Vanwege de keuze van de muziek, komt deze muziek vooral feestelijk over. En in dat domein lijken ze toch echte experts te zijn. Zo noemen ze zichzelf in het lied El Kadaffi del sabor (‘De Khadaffi van de smaak’) de taliban van het ritme. In het skanummer Marginal, zingen ze dan weer over vriendschap. “Dat is een ode aan het gewone leven”, verduidelijkt Rockman. “Op café gaan, bijvoorbeeld. Sommige mensen kijken daar op neer en vinden dat marginaal.” Loes en ik moeten voor de zoveelste keer om Rockman lachen.

Ineens kijkt hij naar de tijd en moet hij zich verontschuldigen. “Ja, sorry, ik moet een instrument op gaan halen en gaan repeteren. De release party van onze nieuwe cd is binnen een paar dagen. Oh ja, en dat moest ik nog zeggen: we hebben voor de gelegenheid een accordeonist in onze band!”

Sindicato Sonico stelt op zaterdag 4 maart de nieuwe naamloze cd voor in Het Oude Badhuis te Antwerpen.

Sindicato Sonico is Rockman Santos (bass en vocals), Ruben Valle (keyboards, piano, bariton saxofoon en vocals), Egon Loosveldt (drums en vocals), Aldo Aranda (conga, bongo, timbales, percussie en vocals), Wouter de Belder (gitaar), Darwin Sanchez (trompet en vocals), Angelito Calvo Perez (trompet en vocals) en Loes Minnebo (trombone en vocals).

Meer informatie: www.sindicatosonico.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!