Opinie, Europa, Samenleving - Husmen Ciftci

“Le Pen zonder hoofddoek is islamitisch”

"Er is geen dwang in de godsdienst", is de 256ste vers van het langste hoofdstuk van de Koran. Hoezo geen dwang? Waarom moeten moslims dan bidden? Waarom moeten moslima's dan een hoofddoek dragen? Moeten, moeten, moeten en dan blijkt plots in de Koran te staan: "geen dwang in de godsdienst". Klinkt wel gek!

vrijdag 24 februari 2017 14:31
Spread the love

De Franse presidentskandidate van het FN, mevrouw Le Pen, weigerde onlangs om in Beiroet een hoofddoek te dragen. Als leerkracht Islam geef ik haar op dat vlak gelijk. In de Islam mogen we inderdaad niemand dwingen.

Zo sta ik ook achter meisjes die weigeren een hoofddoek te dragen als ze daar door hun vader toe gedwongen worden. Op dezelfde manier sta ik achter de meisjes die weigeren hun hoofddoek uit te doen als ze daartoe gedwongen worden bij het binnengaan van een school of werkplaats. 

In mijn ogen is een staat die het dragen van een hoofddoek verbiedt hetzelfde als een staat die dat verplicht. Daarom dat Iran in mijn ogen een valse shariastaat is. Wees niet bang, hoor. Met sharia bedoel ik niet Sharia4Belgium, maar de letterlijke betekenis van het woord sharia, namelijk de wet. België heeft al een sharia die op meerdere vlakken meer islamitisch is dan de zogezegde shariastaat Iran of Saoedi-Arabië.

Is het dragen van een hoofddoek nu een verplichting? Volgens wat ik van de Koran begrijp, is het, naar mijn bescheiden mening, voor de moslima een verplichting, ja. Maar zeker geen verplichting voor mevrouw Le Pen.

In het begin van mijn opinie zei ik nochtans dat er geen dwang was? Inderdaad, er is geen dwang. Als je niet moslim bent, heeft deze verplichting sowieso niks te maken met je manier van leven. As je beweert dat je moslim bent, kies je echter om de regels van die religie te volgen.

 Ik zal het met een voorbeeld uitleggen. Je gaat je inschrijven in een school, je krijgt de schoolregels voorgeschoteld en leest dat een korte broek dragen verboden is. Niemand verplicht je om je in te schrijven maar als je je inschrijft, verwacht men dat je de regels wel volgt. Als je dus met je korte broek opdaagt, zal je gesanctioneerd worden door de directeur, maar niet door de medeleerlingen. Als een vrouw geen hoofddoek draagt, hebben de overige moslims niet het recht om haar te kleineren of te sanctioneren, het blijft een kwestie tussen God en de moslima zelf.

In de Islam is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Spijtig genoeg komen we tegenwoordig heel veel mensen tegen die zich als God gedragen. Nochtans is dit (zichzelf in de plaats van God stellen) de grootste zonde in de Islam. Of je nu een hoofddoek draagt of niet, I don’t care, als je mij maar respecteert.

God spreekt de moslima’s aan, dus laat de moslima’s zelf kiezen wat ze willen. Ik ben voor de vrijheid. Ik ben tegen de repressie van vrouwen die een hoofddoek moeten dragen van hun vader of man, maar tegelijkertijd ben ik ook tegen het hoofddoekenverbod.

Waarom focussen we ons toch op het uiterlijk van individuen? Wat maakt het uit als Jennifer met haar diepe decolleté of Zaynab met haar hoofddoek naar haar werk komt? Laten we met z’n allen elkaar tenminste respecteren en een bijdrage leveren voor een gezonde, vrede- en liefdevolle maatschappij! 

“Aan u uw geloof (manier van leven), aan mij mijn geloof (manier van leven)” <Koran 109:6>

take down
the paywall
steun ons nu!