De huidige president van Ecuador, Rafael Correa.
Nieuws, Politiek -

Mogelijk tweede ronde nodig voor presidentsverkiezing Ecuador

Er is wellicht een tweede ronde nodig voor de presidentsverkiezing in Ecuador. De kandidaat van de linkse regeringspartij komt momenteel 1 procent te kort.

maandag 20 februari 2017 17:24
Spread the love

Wie gisteren minstens de helft van de stemmen haalde, of meer dan 40 procent met een voorsprong van 10 procentpunten, wordt de opvolger van Rafael Correa. Lenín Moreno, Correa’s vroegere vicepresident, heeft momenteel een voorsprong van bijna 11 procentpunten, maar 40 procent van het totale aantal stemmen haalt hij net niet.

Met 87 procent van de stemmen geteld zit hij aan 39,07 procent. Naarmate er meer resultaten binnenkomen, komt Moreno dichter bij de 40 procent, maar hij komt wellicht net te kort om een tweede ronde op 2 april te vermijden.

De tweede kandidaat, voormalig bankier Guillermo Lasso, zit aan 28,29 procent.

Julian Assange

Als het tot een tweede ronde komt, kan het nog spannend worden. De kandidaat op de derde plaats, Cynthia Viteri, schaart zich bij een tweede ronde achter Guillermo Lasso, kondigde ze al aan. Viteri is momenteel goed voor 16 procent van de stemmen.

Als Lasso het haalt, is dat slecht nieuws voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Lasso kondigde aan meteen de bescherming van Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen stop te zetten. Assange wordt in dat geval uitgeleverd aan Zweden.

Veel onbesliste kiezers

Kort voor de verkiezingen had 25 tot 35 procent van de kiezers nog niet beslist voor wie ze zouden stemmen. Dat wijst er volgens analisten op dat deze verkiezingen de bevolking koud laten en de kandidaten geen enthousiasme kunnen losweken.

Huidig president Correa is aan de macht sinds januari 2007. Hij slaagde erin de armoede en ongelijkheid terug te dringen en onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!