Milo Yiannopoulos legt bloot hoe extreemrechts vandaag opereert
Wereld, Samenleving -

Milo Yiannopoulos legt bloot hoe extreemrechts vandaag opereert

De extreemrechtse Milo Yiannopoulos weet de halve wereld tegen zich te keren. Een lezing van hem op de Amerikaanse universiteit UC Berkeley is recent nog gecancelled na een uit de hand gelopen demonstratie. Maar de haatzaaier heeft ook miljoenen fans. 1.932.581 volgers telt zijn Facebookprofiel (op dit moment). De populariteit van deze zelfverklaarde "faggot" biedt inzicht in de manier waarop extreemrechts – die normaal gesproken homoseksualiteit veracht – opereert.

woensdag 15 februari 2017 21:44
Spread the love

Milo Yiannopoulos staat beter bekend als Milo, net als Beyoncé en Madonna is hij onder zijn fans uitgegroeid tot zo’n ‘ster’ dat enkel de voornaam voldoende is. “I’m Milo, the suppervillain who only needs one name”, zo stelt hij zichzelf regelmatig voor. Verder omschrijft hij zich als een extreemrechtse provocateur, een zelfverklaarde “faggot”, en een brutale waarheidverteller.

Iets meer dan twee weken geleden, op 1 februari, zou hij komen spreken op de Amerikaanse universiteit UC Berkeley, maar zo’n 1.500 studenten rukten uit om kenbaar te maken dat ze tegen een optreden van hem zijn.
En met succes: de politie blies de lezing af. Voor Yiannopoulos hét excuus om te wijzen naar links met de beschuldiging dat “zij doodsbang zijn voor vrijheid van meningsuiting en er letterlijk alles aan doen om het de kop in te drukken”.  

“Feminism is cancer

Volgens demonstranten was hier helemaal geen sprake van vrijheid van meningsuiting, maar van haat zaaien. Hun doel is Milo tegenhouden bij het verspreiden van racistische en transfobische visies. 

Op UC Berkeley zou Milo onder andere komen spreken over ‘sanctuary campuses’ – campussen die hebben beloofd om ongedocumenteerde studenten te beschermen tegen Trumps anti illegale-immigrantenbeleid – en waarom deze geen goed idee zijn. Maar dat is niet het enige waarover Milo zijn hart lucht.

De controversiële, diepgelovige christelijke Brit met Griekse voorouders, is technologieredacteur bij de Amerikaanse site Breitbart News – waar Steve Bannon nog de plak zwaaide voor hij strategisch adviseur van president Donald Trump werd – noemt Trump zijn “Daddy” én verdedigt white supremacy, transfobie en vrouwenhaat. Uitspraken zoals “feminism is cancer” en “vrouwen zijn onneukbare feministische faghags die al langer meerijden op onze smaakvolle stijl” rollen tijdens zijn optredens moeiteloos uit zijn mond.Milo Yiannopoulos als zijn drag persona Ivana Wall tijdens een lezing op Louisiana State University in september 2016. Bron: YouTube

Dat hij openlijk homoseksueel is en zich extravagant uit, maakt hem voor zijn fans alleen maar interessanter. Voor een lezing op Louisiana State University afgelopen september kwam hij het podium op in een zilveren mantel en een witte veren boa, met daaronder een lange witte baljurk. Op glinsterende hoge hakken bewoog hij zich voort, terwijl hij zijn geblondeerde coupe verstopte onder een grote lange blonde pruik. 

Milo heeft zelfs een naam voor deze drag persona: Ivana Wall. Ondertussen was te lezen op een slide achter hem: “Admit it. Your dick is confused.” En het publiek, dat klapte luid. Lezing van Milo Yiannopoulos op Louisiana State University in september 2016. Bron: YouTube

Alt-right queen

Bij een beweging die gebaseerd is op haat tegen religieuze, raciale en seksuele verschillen is Milo Yiannopoulos gekroond tot de alt-right queen. Hij is één van de bekendste homoseksuelen in het maatschappelijk debat in de VS en tegelijkertijd pleit hij tegen het homohuwelijk en zou hij zichzelf “genezen” van homoseksualiteit als dat mogelijk was. Tegenover een miljoenenpubliek dat normaal gesproken mensen op hun geaardheid afrekent, weet Milo deze juist in te zetten als een politiek middel. 

Dangerous Faggot’ heet dan ook de tour waarmee Milo sinds 2015 van universiteit naar universiteit trekt en waar hij opkomt voor, zoals hij zelf zegt, ‘free speech fundamentalism’. Wat hij ook duidelijk liet merken met massale trollenacties op Twitter totdat die hem afgelopen zomer voorgoed blokkeerde. De online lastercampagne tegen Ghostbusters-actrice Leslie Jones, met talloze tweets waarin hij haar vergeleek met een aap, waren de druppel. Maar deze ban heeft Milo enkel nóg populairder gemaakt onder zijn extreemrechtse volgers.

Dat een expliciet homoseksuele man met open armen wordt geaccepteerd als het gezicht van een politiek blok dat homoseksualiteit veracht en een traditioneel beeld van mannelijkheid aanhangt, toont aan hoe extreemrechts spektakel en ironie gebruikt om het publiek te overrompelen en te overtuigen. 

Fascisme en homoseksualiteit

Dat is niet nieuw, deze methode gaat way back. De historische link tussen fascisme en homoseksualiteit is terug te voeren naar de periode voor WOII.Ernst Röhm

Naar Ernst Röhm, één van de grondleggers van de Nazi-partij. Hij hing een vorm van fascisme aan waar homoseksualiteit een acceptabele en zelfs nodige component was voor een volledig mannelijke maatschappij, de zogenaamde Männerbund. Beïnvloed door de Duitse extreemrechtse socioloog en filosoof Hans Blüher was hij een voorvechter van een militaire visie van mannelijkheid waarin enkel ‘de echte mannelijke’ mannen waarde hadden. 

Hoewel Röhm na dertien jaar samenwerking met Adolf Hitler in 1934 in opdracht van de laatste werd vermoord, bewijst zijn jarenlange machtspositie en invloed de complexe en soms tegenstrijdige houdingen van fascisten naar homoseksualiteit binnen hun eigen kringen.

Ook zijn in de afgelopen veertig jaar kenmerken van het fascistisch uiterlijk, zoals zwart en leer, uitgegroeid tot homo-erotisch gebruik. Milo en de wijze waarop hij optreedt, is daarvan het eindresultaat.

Hoe kunnen elementen van een regime dat homoseksuelen vervolgt een gay turn-on worden? Om dat te begrijpen moeten we kijken naar het doel hiervan. Dat is het publiek choqueren via een versnelde en verhoogd intense ervaring. Zo bevestigen ook extreemrechtse opiniemakers op Breitbart: “Using ridiculous characters and personas on stage is a tactic that works. It attracts attention, and gets the young people to listen to things that they need to hear.” 

De rol van seks tussen fascistische mannen is zowel een seksuele ontlading als een middel van macht en controle. Hoewel homoseksuele gemeenschap normaal gezien niet geaccepteerd wordt binnen de fascistische ideologie, wordt de last van schaamte vaak ongelijk verdeeld. Als ‘de top’ ben je volgens hen de morele perverseling, maar over ‘de bottom’ valt zelfs niet te praten.

Als zelfverklaarde ‘bottom’ vertegenwoordigt Milo juist deze onbespreekbare positie. Terwijl hij in een tanktop of met vrouwelijke sieraden en een Louis Vuitton-tas heupwiegend het podium opstapt voor een zoveelste lezing, roept hij zijn volgers regelmatig op om niet enkel te komen voor het entertainment, maar om iets te leren. Ondertussen komen veel Milo-fans juist voor het entertainment. En zijn talent voor entertainment is waarom extreemrechts hem graag heeft als ambassadeur.Milo Yiannopoulos tijdens een lezing op University of Washington in januari 2017. Bron: YouTube

‘It’s all a joke’-logica

Volgens de extreemrechtse Andrew Anglin, oprichter van de neo-Nazi website de Daily Stormer, is deze extreemrechtse esthetische strategie ontstaan om te overleven in de digitale eeuw. Net als Röhm, beweert Milo veel liever te leven in een wereld zonder vrouwen. Tijdens zijn lezingen overlaadt hij zijn volgers met genadeloze beledigingen waarom in zijn ogen ‘lelijke’ vrouwen, feministen en lesbiennes moeilijk, nutteloos en zielig zijn. En Milo’s fans komen niet ondanks zijn extravagante verschijning hierop af, maar juist daaróm. Hij staat in hun ogen voor de omkering van de gevestigde orde.

De volgers van Milo hebben geen grote problemen met verschillende rassen, homoseksualiteit en diverse maatschappijen, maar ze vinden het wel heel vermakelijk om hen publiekelijk gepest te zien worden. Ze delen het verlangen om te choqueren en te beledigen en het geloof dat ze hiertoe het recht hebben. Ze gaan hierin mee, omdat het de liberalen en mainstream conservatieven van streek maakt.

Milo en extreemrechts moeten het hebben van de dubbelzinnige ironie. Zij gebruiken ‘grappen’ als een middel om politieke tegenstanders de mond te snoeren, de sociale banden binnen de groep te versterken en de argumenten van links onderuit te halen. Zo kunnen ze altijd gebruik maken van de ontsnappingsknop ‘just joking’. Ze creëren een emotionele afstand, alles wat ze zeggen kan worden gepositioneerd als ‘slechts een grap’. Mensen die er iets van zeggen, zijn volgens deze ‘it’s all a joke’-logica humorloos en overgevoelig.

Ook is zijn geaardheid een perfect excuus om zich achter te verschuilen bij beschuldigingen van racisme. “Racist? Me? I’ve had more black dick in me than the entire Kardashian family”, zegt hij tegen de nieuwssite Rise News.

Een volger van Milo Yiannopoulos post op zijn Facebookpagina: “Now the Left is calling Milo Yiannopoulos a “Nazi”. Being that he’s a gay man that dates black men – he’s a pretty sh#tty Nazi.” En deze verdediging is exact de bedoeling.

Bron: 
http://bostonreview.net/politics-gender-sexuality/daniel-penny-milosexual-and-aesthetics-fascism
https://www.rt.com/usa/376001-milo-yiannopoulos-berkeley-riot-protest/
https://www.theguardian.com/world/2017/feb/01/milo-yiannopoulos-uc-berkeley-event-cancelled
http://edition.cnn.com/2017/02/01/us/milo-yiannopoulos-berkeley/
http://www.rd.nl/vandaag/buitenland/universiteit-californi%C3%AB-vergrendeld-na-protest-1.1372108
https://www.youtube.com/watch?v=fm8QCUpFPrg
https://www.youtube.com/watch?v=Sv6gqnFbZsU
https://www.youtube.com/watch?v=mBSqCEwAliI
http://www.breitbart.com/milo/2016/12/02/milo-explains-patriarchy-ohio-university/
http://risenews.net/2015/09/conservative-columnist-posts-racist-attack-on-reddit-black-men-are-notorious-for-lusting-after-a-well-rounded-caucasian-butt-cheek/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!