Overstroming van de rivier Ouse in York op 8 december 2015 (aihl1/CC)

Meerderheid Britten wil klimaatactie

Bijna de helft van alle Britten twijfelde in 2014 nog aan de klimaatverandering en de rol van de mens in dat proces. In 2017 smelt die twijfel als sneeuw voor de zon. 64 procent van de Britten is ervan overtuigd dat het klimaat verandert en dat de mens daar de belangrijkste oorzaak van is.

dinsdag 14 februari 2017 21:01
Spread the love

In 2014 aanvaardde maar 57 procent van de Britten dat er een door de mens aangejaagde opwarming van de aarde bezig was, in 2015 was dat 59 procent. Uit een enquête van adviesbedrijf ComRes bij ruim tweeduizend Britten in 2017 blijkt echter een opmerkelijke verandering. Nu is dat 64 procent.

“In nauwelijks drie jaar heeft zich een duidelijke verschuiving in de publieke opinie voorgedaan: steeds meer mensen aanvaarden dat de klimaatverandering plaatsvindt en hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door menselijke activiteiten”, zegt Andrew Hawkins, voorzitter van Com-Res, de organisatie die de opiniepeiling voerde. Bovendien is 80 procent van de ondervraagden zeer bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering voor het milieu en maakt bijna drie kwart van alle Britten zich zorgen over de stijgende zeespiegel.

Uit een andere studie door de organisatie YouGov blijkt dat ook de bezorgdheid over luchtvervuiling toeneemt. Bijna zes op tien de Britten vindt dat de huidige luchtvervuiling in hun land zeer schadelijk is voor de gezondheid. In Londen vindt zelfs drie kwart van de inwoners dat.

Deze laatste studie kwam er op vraag van een coalitie van milieu- en gezondheidsorganisaties, waaronder Greenpeace. Die voeren sinds 13 februari 2017 campagne voor nieuwe wetgeving tegen luchtvervuiling.

Bron:  Survey finds growing concern about climate change

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!