Actie Antwerpen
Fotoverslag, Nieuws, Wereld, België - Mohamed El Majjoudi

Imazighen protesteren in heel Europa tegen repressie in Rif-regio

Op zaterdag en zondag 11 en 12 februari hebben de Europese comités ter ondersteuning van het dossier Mohsin Fikri verschillende protestacties georganiseerd. Deze acties zijn doorgegaan in Oslo, Den Haag, Bilbao, Madrid, Parijs, Barcelona, Frankfurt en Antwerpen. In Antwerpen vond de protestactie plaats voor het Marokkaanse consulaat in Hoboken. 

dinsdag 14 februari 2017 10:42
Spread the love

Met deze initiatieven willen de actievoerders hun steun betuigen aan de volksbeweging in de Rif en de arrestaties van de activisten op het terrein veroordelen. De actievoerders eisen de onmiddellijke vrijlating van de activist Larry Nasser.

Deze activist is aangehouden op maandag 6 februari naar aanleiding van zijn deelname aan een geplande herdenking van de Riffijnse verzetsstrijder Mohamed Abdelkarim Al Khattabi. Tijdens die herdenking wilde de beweging ook haar eisenpakket publiek maken maar de massaal opgetrommelde politie en leger hebben de actie verhinderd. 

Protesten sinds de dood van Mohsin Fikri

Sinds de dood van de visverkoper Mohsin Fikri eind oktober (2016) worden er in de Rif verschillende protestacties georganiseerd. Actievoerders eisen in eerste instantie een onafhankelijk onderzoek dat meer klaarheid schept rond zijn dood. Tot nu toe is er weinig vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de verantwoordelijke daders.   

Verder willen de actievoerders beleidsmaatregelen om Al Hoceima en andere steden in de Rif-regio te herwaarderen. Enkele eisen zijn bijvoorbeeld de bouw van een ziekenhuis gespecialiseerd in kankerbehandeling en een universiteit in de regio, zodat de lokale bewoners niet verplicht zijn om naar verre steden buiten de regio te gaan voor behandeling of om hogere studies te volgen. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!